Одржaна видео конференција „Балкански дијалог 2020“

У периоду од 15. до 18. септембра одржaна је видео конференција „Балкански дијалог 2020“ чија је главна тема била посвећена проблему фалсификовања историје Другог свјетског рата. У раду округлог стола учествовали су представници акадeмске заједнице свих земаља Балкана, подијељени у различите секције по земљама, а пленарна обраћања су била резервисана за амбасадоре Руске Федерације у тим земљама.

Модератор секције за Босну и Херцеговину била је руководилац Центра за проучавање савремене балканске кризе Института за славистику Руске академије наука и члан Сената Републике Српске проф. др Јелена Гускова. Експертска излагања на тему фалсификације историје Другог свјетског рата имали су представници два јавна универзитета Републике Српске и представници покрета Бесмртни пук.

Током динамичне дискусије учесници округлог стола дошли су до закључка да је комплексност различитих погледа на догађаје из Другог свјетског рата на Балкану врло специфична, али да се историјска фактографија не смије тенденциозним тумачењем и историјским фалсификацијама злоупотребљавати у политичке сврхе. У том смислу било би врло значајно за нормализацију односа на Балкану да се организује посебан инститит који би се бавио искључиво историјским насљеђем Другог свјетског рата на нашим просторима.

Учесници дијалога у свим секцијама су се усагласили да је посебно забрињавајућа тенденција искривљеног тумачења улоге Црвене армије у ослобађању свијета од нацизма и фашизма и да се о трагичним догађајима Другог свјетског рата смије говорити само језиком научно утемељених историјских чињеница.

Конференцији, која се одвијала у онлајн формату, присуствовало је 42 експерата и 70 учесника. Босну и Херцеговину представљали су проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета Универзитета у Источном Сарајеву доц. др Марко Гутаљ, професор Филозофског факултета Универзитета у Бањој Луци проф. др Горан Латиновић, координатор акције „Бесмртни пук“ Милана Бабић (Требиње), као и аташе за културу Амбасаде Руске Федерације у Босни и Херцеговини Анастасија Гајдаленок.

„Балкански дијалог“ пројекат је Фондације за подршку јавне дипломатије М.А. Горчаков који се спроводи у формату научне и практичне међународне конференције. Ова фондација функционише под окриљем Министарства спољних послова Руске Федерације, а дискусиону платформу „Балкански дијалог“ види као могуђност успостављања јавног дијалога између представника научне заједнице и  будућих младих стручњака из различитих области.

Фонд Горчакова