Održana video konferencija „Balkanski dijalog 2020“

U periodu od 15. do 18. septembra održana je video konferencija „Balkanski dijalog 2020“ čija je glavna tema bila posvećena problemu falsifikovanja istorije Drugog svjetskog rata. U radu okruglog stola učestvovali su predstavnici akademske zajednice svih zemalja Balkana, podijeljeni u različite sekcije po zemljama, a plenarna obraćanja su bila rezervisana za ambasadore Ruske Federacije u tim zemljama.

Moderator sekcije za Bosnu i Hercegovinu bila je rukovodilac Centra za proučavanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka i član Senata Republike Srpske prof. dr Jelena Guskova. Ekspertska izlaganja na temu falsifikacije istorije Drugog svjetskog rata imali su predstavnici dva javna univerziteta Republike Srpske i predstavnici pokreta Besmrtni puk.

Tokom dinamične diskusije učesnici okruglog stola došli su do zaključka da je kompleksnost različitih pogleda na događaje iz Drugog svjetskog rata na Balkanu vrlo specifična, ali da se istorijska faktografija ne smije tendencioznim tumačenjem i istorijskim falsifikacijama zloupotrebljavati u političke svrhe. U tom smislu bilo bi vrlo značajno za normalizaciju odnosa na Balkanu da se organizuje poseban institit koji bi se bavio isključivo istorijskim nasljeđem Drugog svjetskog rata na našim prostorima.

Učesnici dijaloga u svim sekcijama su se usaglasili da je posebno zabrinjavajuća tendencija iskrivljenog tumačenja uloge Crvene armije u oslobađanju svijeta od nacizma i fašizma i da se o tragičnim događajima Drugog svjetskog rata smije govoriti samo jezikom naučno utemeljenih istorijskih činjenica.

Konferenciji, koja se odvijala u onlajn formatu, prisustvovalo je 42 eksperata i 70 učesnika. Bosnu i Hercegovinu predstavljali su prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu doc. dr Marko Gutalj, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Goran Latinović, koordinator akcije „Besmrtni puk“ Milana Babić (Trebinje), kao i ataše za kulturu Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Anastasija Gajdalenok.

„Balkanski dijalog“ projekat je Fondacije za podršku javne diplomatije M.A. Gorčakov koji se sprovodi u formatu naučne i praktične međunarodne konferencije. Ova fondacija funkcioniše pod okriljem Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije, a diskusionu platformu „Balkanski dijalog“ vidi kao moguđnost uspostavljanja javnog dijaloga između predstavnika naučne zajednice i budućih mladih stručnjaka iz različitih oblasti.

Фонд Горчакова