ДОДИК: Обезбијеђена средства за изградњу нове зграде Ректората и Музичке академије

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, премијер Републике Српске Радован Вишковић и министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђан Рајчевић договорили су данас са ректором Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Миланом Кулићем да ће Влада Српске обезбиједити 12 милиона КМ за изградњу нове зграде Ректората, Музичке академије, као и наставак изградње просторија за потребе Факултета за физичко васпитање и спорт.

Додик се у име делегације захвалио ректору Кулићу за веома користан састанак, истичући да се Република Српска у континуитету квалитетно бави питањем образовања, посебно високим образовањем, као и да је постојање Универзитета у Источном Сарајеву за власти Републике Српске од стратешког значаја, не само образовно-научног, него и друштвено-одговорног, односно промоцију квалитета живота на овим просторима.

„За Републику Српску би било срамота да Универзитет нема смјештај, а да обиљежава 30 година постојања. Према томе, све ово што радимо јесте да бисмо обезбиједили нову зграду за Ректорат. Биће то нова зграда, а не поправка старе, све се гради од почетка, она треба да буде функционална, упечатљива, мјесто према коме ће се људи орјентисати у овој средини“, рекао је Додик.

Напоменувши да је начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић обезбиједио локацију за нови објекат Ректората и да сада слиједи редовна процедура, која укључује и инфраструктурна и комунална питања, Додик је рекао да таква зграда са амфитеатром треба да служи, не само Универзитету, него и локалној заједици са становишта организације концерата и других сличних културних манифестација.

„Данас смо се договорили да укупна вриједност поменутог пројекта изградње сједишта Ректората износи 12 милиона КМ, што ће одобрити и усмјерити Влада Републике Српске. На тај начин ми ћемо дефинитивно доћи у позицију да завршимо све смјештајне капацитете и да несумњиви власник тих капацитета буде Универзитет, који квалитет рада доказује напретком на релевантним ранг-листама”, рекао је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је подсјетио да су институције Републике Српске већ дуже времена предано ангажоване на изградњи факултета и студентских домова на Палама, Источном Новом Сарајеву и Фочи, чиме је значајно побољшан квалитет наставе и научноистраживачког рада.

Он је истакао и да га посебно радује чињеница да је организован студијски програм на енглеском језику на Медицинском факултету у Фочи гдје има интереса не само из региона, него и са далеко ширих простора.

Према Додиковим ријечима, за потребе универзитета у Источном Сарајеву и Бањалуци уложено је око 97 милиона КМ, и све то и у отежаним условима привређивања узрокованим епидемијом вируса корона.

Ректор Кулић је изразио задовољство што је данас постигнут договор да се креће у реализацију изградње зграде Ректората Универзитета у Источном Сарајеву у чијем саставу ће бити и просторије Музичке академије, а договорено је и да буде настављена изградња просторија за потребе Факултета за физичко васпитање и спорт, у укупној вриједности од 12 милиона КМ.

На данашњем састанку ректор Кулић је говорио о историји развоја Универзитета у Источном Сарајеву и његовим специфичностима, нагласивиши чињеницу да је управо Универзитет имао круцијалну улогу у задржавању становништвa у источном дијелу Републике Српске.

Он је нагласио да ће Универзитет у Источном Сарајеву у понедјељак, 14. септембра, прославити 28 година рада ове високошколске установе.

“У име Универзитета у Источном Сарајеву желим да истакнем да је ово посебан дан за нас јер су нас посјетили господа Додик, Вишковић, Рајчевић, као и начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић”, рекао је ректор Кулић, те се захвалио г. Додику на данашњој посјети и уручио му пригодан поклон.

Састанку су присустовали начелник Општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић, сарадници господина Додика, проректори Универзитета проф. мр Сандра Ивановић, проф. др Вера Ћеврих-Нишић, доц. др Јелена Крунић, проф. др Срђан Лалић, генерални секретар Универзитета, као и предсједник Уније студената Републике Српске Стефан Слијепчевић и предсједник Студентског парламента Урош Бјелица.