DODIK: Obezbijeđena sredstva za izgradnju nove zgrade Rektorata i Muzičke akademije

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Republike Srpske Radovan Višković i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević dogovorili su danas sa rektorom Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milanom Kulićem da će Vlada Srpske obezbijediti 12 miliona KM za izgradnju nove zgrade Rektorata, Muzičke akademije, kao i nastavak izgradnje prostorija za potrebe Fakulteta za fizičko vaspitanje i sport.

Dodik se u ime delegacije zahvalio rektoru Kuliću za veoma koristan sastanak, ističući da se Republika Srpska u kontinuitetu kvalitetno bavi pitanjem obrazovanja, posebno visokim obrazovanjem, kao i da je postojanje Univerziteta u Istočnom Sarajevu za vlasti Republike Srpske od strateškog značaja, ne samo obrazovno-naučnog, nego i društveno-odgovornog, odnosno promociju kvaliteta života na ovim prostorima.

„Za Republiku Srpsku bi bilo sramota da Univerzitet nema smještaj, a da obilјežava 30 godina postojanja. Prema tome, sve ovo što radimo jeste da bismo obezbijedili novu zgradu za Rektorat. Biće to nova zgrada, a ne popravka stare, sve se gradi od početka, ona treba da bude funkcionalna, upečatlјiva, mjesto prema kome će se lјudi orjentisati u ovoj sredini“, rekao je Dodik.

Napomenuvši da je načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić obezbijedio lokaciju za novi objekat Rektorata i da sada slijedi redovna procedura, koja uklјučuje i infrastrukturna i komunalna pitanja, Dodik je rekao da takva zgrada sa amfiteatrom treba da služi, ne samo Univerzitetu, nego i lokalnoj zajedici sa stanovišta organizacije koncerata i drugih sličnih kulturnih manifestacija.

„Danas smo se dogovorili da ukupna vrijednost pomenutog projekta izgradnje sjedišta Rektorata iznosi 12 miliona KM, što će odobriti i usmjeriti Vlada Republike Srpske. Na taj način mi ćemo definitivno doći u poziciju da završimo sve smještajne kapacitete i da nesumnjivi vlasnik tih kapaciteta bude Univerzitet, koji kvalitet rada dokazuje napretkom na relevantnim rang-listama“, rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je podsjetio da su institucije Republike Srpske već duže vremena predano angažovane na izgradnji fakulteta i studentskih domova na Palama, Istočnom Novom Sarajevu i Foči, čime je značajno pobolјšan kvalitet nastave i naučnoistraživačkog rada.

On je istakao i da ga posebno raduje činjenica da je organizovan studijski program na engleskom jeziku na Medicinskom fakultetu u Foči gdje ima interesa ne samo iz regiona, nego i sa daleko širih prostora.

Prema Dodikovim riječima, za potrebe univerziteta u Istočnom Sarajevu i Banjaluci uloženo je oko 97 miliona KM, i sve to i u otežanim uslovima privređivanja uzrokovanim epidemijom virusa korona.

Rektor Kulić je izrazio zadovolјstvo što je danas postignut dogovor da se kreće u realizaciju izgradnje zgrade Rektorata Univerziteta u Istočnom Sarajevu u čijem sastavu će biti i prostorije Muzičke akademije, a dogovoreno je i da bude nastavlјena izgradnja prostorija za potrebe Fakulteta za fizičko vaspitanje i sport, u ukupnoj vrijednosti od 12 miliona KM.

Na današnjem sastanku rektor Kulić je govorio o istoriji razvoja Univerziteta u Istočnom Sarajevu i njegovim specifičnostima, naglasiviši činjenicu da je upravo Univerzitet imao krucijalnu ulogu u zadržavanju stanovništva u istočnom dijelu Republike Srpske.

On je naglasio da će Univerzitet u Istočnom Sarajevu u ponedjelјak, 14. septembra, proslaviti 28 godina rada ove visokoškolske ustanove.

„U ime Univerziteta u Istočnom Sarajevu želim da istaknem da je ovo poseban dan za nas jer su nas posjetili gospoda Dodik, Višković, Rajčević, kao i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić“, rekao je rektor Kulić, te se zahvalio g. Dodiku na današnjoj posjeti i uručio mu prigodan poklon.

Sastanku su prisustovali načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić, saradnici gospodina Dodika, prorektori Univerziteta prof. mr Sandra Ivanović, prof. dr Vera Ćevrih-Nišić, doc. dr Jelena Krunić, prof. dr Srđan Lalić, generalni sekretar Univerziteta, kao i predsjednik Unije studenata Republike Srpske Stefan Slijepčević i predsjednik Studentskog parlamenta Uroš Bjelica.