Представници УИС-а учесници округлог стола посвећеног 75. годишњици Дана побједе над фашизмом

Предсједник Руског историјског друштва и високопозиционирани службеник у Влади Руске Федерације г. Сергеј Норишкин у петак, 24. јула, модерирао је радом округлог стола посвећеног 75. годишњици ослобађања држава Централне и Источне Европе од нацистичке окупације.

На позив организатора, а у оквиру договорене сарадње са Руским историјским друштвом, у раду округлог стола учествовали су и представници Универзитета у Источном Сарајеву, проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета доц. др Марко Гутаљ и декан Филозофског факултета проф. др Драга Мастиловић.

У данашњој дискусији, одржаној путем ZOOM апликације, учествовали су и еминентни представници из осам земаља Централне и Источне Европе, између осталих потпредсједник Руске академије наука, директор Института археологије РАН и члан президијума Руског историјског друштва академик Николај Андрејевич Макаров, ректор Московског државног института међународних односа Министарства иностраних послова Русије, копредсједник Руског историјског друштва г. Торкунов Анатолији Васиљевич, као и други стручњаци из различитих области.

Учесници округлог стола су се сложили да је неприхватљив ревизионистички приступ догађајима из Другог свјетског рата, прије свега миноризација улоге Совјетског савеза који је  поднио највеће жртве и дао највећи допринос ослобађању Европе и Свијета од нацистичке окупације. Заједнички став ученика јесте да се о стравичним догађајима који су се одиграли прије 75 година говори на утемељеним чињеницама и да  је сјећање на жртве свих антифашистичких покрета, захваљујући којима данас имамо право на слободу, наша обавеза.

Потпредсјеник Руске академије наука академик Макаров, посебно се захвалио представницима Универзитета у Источном Сарајеву на срдачном гостопримству почетком године, нагласивши да ће се сарадња између ове двије институције у будућности развијати интензивније.

Данашња организација округлог стола, посвећеног 75. годишњици ослобађања држава Централне и Источне Европе од нацистичке окупације, прва је активност ове врсте, док је почетком ове године у Сарајеву организована изложба под називом “Пут до побједе” која је такође посвећена 75. годишњици Дана побједе над фашизмом.

Mедији у Руској Федерацији посветили су велику пажњу данас организованом округлом столу.