Predstavnici UIS-a učesnici okruglog stola posvećenog 75. godišnjici Dana pobjede nad fašizmom

Predsjednik Ruskog istorijskog društva i visokopozicionirani službenik u Vladi Ruske Federacije g. Sergej Noriškin u petak, 24. jula, moderirao je radom okruglog stola posvećenog 75. godišnjici oslobađanja država Centralne i Istočne Evrope od nacističke okupacije.

Na poziv organizatora, a u okviru dogovorene saradnje sa Ruskim istorijskim društvom, u radu okruglog stola učestvovali su i predstavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu, prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta doc. dr Marko Gutalј i dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Draga Mastilović.

U današnjoj diskusiji, održanoj putem ZOOM aplikacije, učestvovali su i eminentni predstavnici iz osam zemalјa Centralne i Istočne Evrope, između ostalih potpredsjednik Ruske akademije nauka, direktor Instituta arheologije RAN i član prezidijuma Ruskog istorijskog društva akademik Nikolaj Andrejevič Makarov, rektor Moskovskog državnog instituta međunarodnih odnosa Ministarstva inostranih poslova Rusije, kopredsjednik Ruskog istorijskog društva g. Torkunov Anatoliji Vasilјevič, kao i drugi stručnjaci iz različitih oblasti.

Učesnici okruglog stola su se složili da je neprihvatlјiv revizionistički pristup događajima iz Drugog svjetskog rata, prije svega minorizacija uloge Sovjetskog saveza koji je  podnio najveće žrtve i dao najveći doprinos oslobađanju Evrope i Svijeta od nacističke okupacije. Zajednički stav učenika jeste da se o stravičnim događajima koji su se odigrali prije 75 godina govori na utemelјenim činjenicama i da  je sjećanje na žrtve svih antifašističkih pokreta, zahvalјujući kojima danas imamo pravo na slobodu, naša obaveza.

Potpredsjenik Ruske akademije nauka akademik Makarov, posebno se zahvalio predstavnicima Univerziteta u Istočnom Sarajevu na srdačnom gostoprimstvu početkom godine, naglasivši da će se saradnja između ove dvije institucije u budućnosti razvijati intenzivnije.

Današnja organizacija okruglog stola, posvećenog 75. godišnjici oslobađanja država Centralne i Istočne Evrope od nacističke okupacije, prva je aktivnost ove vrste, dok je početkom ove godine u Sarajevu organizovana izložba pod nazivom “Put do pobjede” koja je takođe posvećena 75. godišnjici Dana pobjede nad fašizmom.

Mediji u Ruskoj Federaciji posvetili su veliku pažnju danas organizovanom okruglom stolu.