Изабрано ново руководство Уније студената Републике Српске

У Ректорату Универзитета у Источном Сарајеву данас је одржана конститутивна сједница Уније студената Републике Српске на којој је Стефан Слијепчевић са Универзитета у Источном Сарајеву изабран за предсједника Уније, а Никола Бојић са Универзитета у Бањој Луци за потпредсједника.

Сједници су присуствовали министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске мр Срђан Рајчевић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић, проректор  за студентска питања, културу, умјетност и спорт проф. мр Сандра Ивановић и начелник општине Источно Ново Сарајево г. Љубиша Ћосић.

Министар Рајчевић истакао је да је Унија студената Републике Српске најважни партнер Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво.

„Оно што смо конципирали у овом мандату, кроз принципе реформе високог образовања, све што смо конципирали и предвидјели радимо због самих студената. У том смислу је врло битно да чујемо и мишљење студената о свим мјерама које планирамо, али и које смо до сад предузели“, рекао је министар Рајчевић.

Министар је нагласио да Министарство кроз Унију студената Републике Српске добија најбоље репрезенте студентских интереса, те изразио увјерење да се, са новим законским рјешењима у високом образовању и здравим дијалогом на релацији студенти, академско особље и Министарство, може доћи до свих циљева предвђених кроз реформу високог образовања.

Нови предсједник Уније студената Републике Српске Стефан Слијепчевић захвалио је делегатима који су га једногласно подржали, те је обећао да ће на најбољи начин штитити права и интересе студената.

„Акценат ће бити на повећању квалитета образовања на оба јавна универзитета у Српској, на начин пооштрења критеријума за избор у звање, што је регулисано новим Законом о високом образовању“, рекао је Слијепчевић.

Он је похвалио и нови Закон о високом образовању којим је, између осталог, обезбијеђено бесплатно школовање свим студентима који у року очисте годину.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић честитао је представницима студената на именовању, те изразо наду да ће на најбољи могући начин репрезентовати Универзитет у Источном Сарајеву.

Одговарајући на новинарско питање о састанку о студијском програму Медитеранска пољопривреда, одржаном са ректором Универзитета у Бањој Луци, ректор Кулић је рекао да на јучерашњем састанку ништа није договорено јер ректори за то немају овлаштења. Новим Законом о високом образовању је јасно дефинисано да мрежу високошколских установа и студијских програма доноси Влада Републике Српске на приједлог Савјета за високо образовање.

Ректор Кулић је подсјетио да Универзитет у Источном Сарајеву од 2012. године има лиценциран тај програм на Пољопривредном факултету.

„Лиценца и даље важи. Ми смо 2013. године расписали конкурс за пријем студената на тај студијски програм и пријавила су се два кандидата. Схватили смо да у овом тренутку не постоји интересовање за овај студијски програм, ни постојање материјално-техничких предуслова“, појаснио је ректор Кулић.

Ректор је подсјетио да Пољопривредни факултет Универзитета у Источном Сарајеву дјелује на три локације /Источно Сарајево, Бијељина и Власеница/, те да још једну локацију није могуће финансијски покрити.