Izabrano novo rukovodstvo Unije studenata Republike Srpske

U Rektoratu Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je održana konstitutivna sjednica Unije studenata Republike Srpske na kojoj je Stefan Slijepčević sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu izabran za predsjednika Unije, a Nikola Bojić sa Univerziteta u Banjoj Luci za potpredsjednika.

Sjednici su prisustvovali ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske mr Srđan Rajčević, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić, prorektor  za studentska pitanja, kulturu, umjetnost i sport prof. mr Sandra Ivanović i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo g. Ljubiša Ćosić.

Ministar Rajčević istakao je da je Unija studenata Republike Srpske najvažni partner Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

„Ono što smo koncipirali u ovom mandatu, kroz principe reforme visokog obrazovanja, sve što smo koncipirali i predvidjeli radimo zbog samih studenata. U tom smislu je vrlo bitno da čujemo i mišljenje studenata o svim mjerama koje planiramo, ali i koje smo do sad preduzeli“, rekao je ministar Rajčević.

Ministar je naglasio da Ministarstvo kroz Uniju studenata Republike Srpske dobija najbolje reprezente studentskih interesa, te izrazio uvjerenje da se, sa novim zakonskim rješenjima u visokom obrazovanju i zdravim dijalogom na relaciji studenti, akademsko osoblje i Ministarstvo, može doći do svih ciljeva predvđenih kroz reformu visokog obrazovanja.

Novi predsjednik Unije studenata Republike Srpske Stefan Slijepčević zahvalio je delegatima koji su ga jednoglasno podržali, te je obećao da će na najbolji način štititi prava i interese studenata.

„Akcenat će biti na povećanju kvaliteta obrazovanja na oba javna univerziteta u Srpskoj, na način pooštrenja kriterijuma za izbor u zvanje, što je regulisano novim Zakonom o visokom obrazovanju“, rekao je Slijepčević.

On je pohvalio i novi Zakon o visokom obrazovanju kojim je, između ostalog, obezbijeđeno besplatno školovanje svim studentima koji u roku očiste godinu.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić čestitao je predstavnicima studenata na imenovanju, te izrazo nadu da će na najbolji mogući način reprezentovati Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o sastanku o studijskom programu Mediteranska poljoprivreda, održanom sa rektorom Univerziteta u Banjoj Luci, rektor Kulić je rekao da na jučerašnjem sastanku ništa nije dogovoreno jer rektori za to nemaju ovlaštenja. Novim Zakonom o visokom obrazovanju je jasno definisano da mrežu visokoškolskih ustanova i studijskih programa donosi Vlada Republike Srpske na prijedlog Savjeta za visoko obrazovanje.

Rektor Kulić je podsjetio da Univerzitet u Istočnom Sarajevu od 2012. godine ima licenciran taj program na Poljoprivrednom fakultetu.

„Licenca i dalje važi. Mi smo 2013. godine raspisali konkurs za prijem studenata na taj studijski program i prijavila su se dva kandidata. Shvatili smo da u ovom trenutku ne postoji interesovanje za ovaj studijski program, ni postojanje materijalno-tehničkih preduslova“, pojasnio je rektor Kulić.

Rektor je podsjetio da Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu djeluje na tri lokacije /Istočno Sarajevo, Bijeljina i Vlasenica/, te da još jednu lokaciju nije moguće finansijski pokriti.