Одржан округли сто „Развој дуалног образовања у Републици Српској“

У понедјељак, 29. јуна, у Бијељини је одржан округли сто под називом „Развој дуалног образовања у Републици Српској“ у оквиру међународног Ерасмус плус пројекта „Јачање капацитета у развоју дуалног високог образовања у Босни и Херцеговини“.

Округли сто, организован уз подршку Европске мреже предузетништва Републике Српске, одржан је у скупштинској сали града Бијељина у Центру за културу Семберија.

Циљ округлог стола био је дефинисање праваца развоја дуалног образовања у Републици Српској (средње школе и високо образовање), усклађивање студијских програма Универзитета са потребама привреде града Бијељина, повезивање семберске привреде и пољопривреде и образовног система у цјелини.

Округлом столу су присуствовали градоначелник града Бијељина, проректор Универзитета у Источном Сарајеву, представници Европске мреже предузетништва Републике Српске, Привредне коморе Републике Српске, градске управе града Бијељина, Универзитета у Новом Саду, амбасаде Ирана у Босни и Херцеговини, Аграрног фонда Бијељина, одјељења за пољопривреду града Бијељина, средње техничке школе „Михајло Пупин“. Састанку су присуствовали и декан Правног факултета, деканица Факултета пословне економије, в.д. декана Пољопривредног факултета, професори и асистенти Правног факултета, Факултета пословне економије и Пољопривредног факултета, као и студенти поменутих факултета.

Предавачи на округлом столу били су Анкица Тодоровић (град Бијељина) која је презентовала „програм Прилика Плус“ у којем учествује град Бијељина, др Ненад Марковић који је презентовао „Дуално високо образовање“, „Пројекат ДУАЛСЦИ“ и „Европску мрежу предузетништва Републике Српске“. Један од учесника била је и Александра Михајловић Бијелић која је презентовала „Улогу Привредне коморе Републике Српске у стручном образовању у Републици Српској“, те Драган Шепа који је презентовао „Привреду и пољопривреду Републике Српске“.

На округлом столу закључено је да средње образовање у Републици Српској има закон који предвиђа могућност увођења дуалног система образовања, као и улогу предузећа који обезбјеђују извођење практичне наставе уз постојање правилника о образовању ученика код послодаваца.

Установљено је да су у средњем образовању иницирани почетни напори да се обавља едукација специфичних занимања уз подршку компанија, средњих школа, ученика и ресорног министарства.

Закључено је да се у Републици Српској мора значајно више радити на стварању свијести о потреби увођења дуалног високог образовања. Првенствено, закључено је да је неопходна подршка власти како би се у нови закон о високом образовању предвидјело дуално високо образовање, што би касније понудило могућност за израду посебног акта који би детаљно регулисао дуално високо образовање.

Такође, неопходна је боља и чвршћа сарадња привредних организација са високообразовним установама у правцу унапређења студентске праксе која мора кроз дуално високо образовање бити много формалнија и специфичнија.

Путем дуалног високог образовања, студенти који би похађали практичну наставу код одређених компанија имали би веће могућности за запослење након дипломирања јер би се похађањем практичне наставе припремали за радне активности које би се обављале у компанијама након дипломирања.

Већим запошљавањем студената који би похађали дуално образовање стекли би се објективни разлози останка младих људи на овим просторима, што би за посљедицу имало мање емиграције становништва и одређено повећање природног прираштаја.

Овај округли сто први је у низу сусрета који ће се одржати у Републици Српској у правцу размјене искуства између академске и привредне заједнице о потенцијалном увођењу дуалних студијских програма.