Održan okrugli sto „Razvoj dualnog obrazovanja u Republici Srpskoj“

U ponedjeljak, 29. juna, u Bijeljini je održan okrugli sto pod nazivom „Razvoj dualnog obrazovanja u Republici Srpskoj“ u okviru međunarodnog Erasmus plus projekta „Jačanje kapaciteta u razvoju dualnog visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini“.

Okrugli sto, organizovan uz podršku Evropske mreže preduzetništva Republike Srpske, održan je u skupštinskoj sali grada Bijeljina u Centru za kulturu Semberija.

Cilj okruglog stola bio je definisanje pravaca razvoja dualnog obrazovanja u Republici Srpskoj (srednje škole i visoko obrazovanje), usklađivanje studijskih programa Univerziteta sa potrebama privrede grada Bijeljina, povezivanje semberske privrede i poljoprivrede i obrazovnog sistema u cjelini.

Okruglom stolu su prisustvovali gradonačelnik grada Bijeljina, prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, predstavnici Evropske mreže preduzetništva Republike Srpske, Privredne komore Republike Srpske, gradske uprave grada Bijeljina, Univerziteta u Novom Sadu, ambasade Irana u Bosni i Hercegovini, Agrarnog fonda Bijeljina, odjeljenja za poljoprivredu grada Bijeljina, srednje tehničke škole „Mihajlo Pupin“. Sastanku su prisustvovali i dekan Pravnog fakulteta, dekanica Fakulteta poslovne ekonomije, v.d. dekana Poljoprivrednog fakulteta, profesori i asistenti Pravnog fakulteta, Fakulteta poslovne ekonomije i Poljoprivrednog fakulteta, kao i studenti pomenutih fakulteta.

Predavači na okruglom stolu bili su Ankica Todorović (grad Bijeljina) koja je prezentovala „program Prilika Plus“ u kojem učestvuje grad Bijeljina, dr Nenad Marković koji je prezentovao „Dualno visoko obrazovanje“, „Projekat DUALSCI“ i „Evropsku mrežu preduzetništva Republike Srpske“. Jedan od učesnika bila je i Aleksandra Mihajlović Bijelić koja je prezentovala „Ulogu Privredne komore Republike Srpske u stručnom obrazovanju u Republici Srpskoj“, te Dragan Šepa koji je prezentovao „Privredu i poljoprivredu Republike Srpske“.

Na okruglom stolu zaključeno je da srednje obrazovanje u Republici Srpskoj ima zakon koji predviđa mogućnost uvođenja dualnog sistema obrazovanja, kao i ulogu preduzeća koji obezbjeđuju izvođenje praktične nastave uz postojanje pravilnika o obrazovanju učenika kod poslodavaca.

Ustanovljeno je da su u srednjem obrazovanju inicirani početni napori da se obavlja edukacija specifičnih zanimanja uz podršku kompanija, srednjih škola, učenika i resornog ministarstva.

Zaključeno je da se u Republici Srpskoj mora značajno više raditi na stvaranju svijesti o potrebi uvođenja dualnog visokog obrazovanja. Prvenstveno, zaključeno je da je neophodna podrška vlasti kako bi se u novi zakon o visokom obrazovanju predvidjelo dualno visoko obrazovanje, što bi kasnije ponudilo mogućnost za izradu posebnog akta koji bi detaljno regulisao dualno visoko obrazovanje.

Takođe, neophodna je bolja i čvršća saradnja privrednih organizacija sa visokoobrazovnim ustanovama u pravcu unapređenja studentske prakse koja mora kroz dualno visoko obrazovanje biti mnogo formalnija i specifičnija.

Putem dualnog visokog obrazovanja, studenti koji bi pohađali praktičnu nastavu kod određenih kompanija imali bi veće mogućnosti za zaposlenje nakon diplomiranja jer bi se pohađanjem praktične nastave pripremali za radne aktivnosti koje bi se obavljale u kompanijama nakon diplomiranja.

Većim zapošljavanjem studenata koji bi pohađali dualno obrazovanje stekli bi se objektivni razlozi ostanka mladih ljudi na ovim prostorima, što bi za posljedicu imalo manje emigracije stanovništva i određeno povećanje prirodnog priraštaja.

Ovaj okrugli sto prvi je u nizu susreta koji će se održati u Republici Srpskoj u pravcu razmjene iskustva između akademske i privredne zajednice o potencijalnom uvođenju dualnih studijskih programa.