Споразум о сарадњи два јавна универзитета са „Електорпривредом Републике Српске“

Предсједник Управног одбора Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Дарко Ђого, ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин и директор МХ ,,Електроптивреда Републике Српске’’ Лука Петровић потписали су у понедјељак, 22. јуна 2020. године, Споразум о разумијевању и сарадњи.

Током састанкa, одржаног у Требињу, договорен је модел ангажовања 100 младих стручњака са два јавна уиверзитета који ће имати могућност допунског ангажмана у различитим пројектима и консултантским пословима које ће финансирати ,,Електропривреда Републике Српске’’.

Највећи привредни субјект у Републици Српској, за поменуте намјене, издвојиће значајна финансијска средства у наредном, трогодишњем периоду.

Споразум подразумијева интензивирање сарадње и имплементацију заједничких пројеката и пракси које су од обостраног интереса, те низ других активности.

Генерални директор “Електропривреде Републике Српске” Лука Петровић је истакао да је ово било неопходно јер је сарадња науке и “Електропривреде” изузетно важна.

“Овим смо дали основу за укључивање научних радника Републике Српске којих, према информацијама, има више од 2.500 укључених у наставни процес којима морамо дати шансу да буду значајније укључени у привреди Српске”, изјавио је Петровић.

Додао је да симбиоза науке и привреде ствара најбоље кадрове који ће развијати ова два универзитета.

“Ми смо договорили да оба универзитета сходно броју студената делегирају 100 свршених дипломаца или студената који би да се ангажују у `Електропривреди Српске` уговором о дјелу и правичном надокнадом. И ово ће бити основа у развоју академских радника на два универзитета”, рекао је Петровић, наводећи да је ово предузеће спремно да већ од 1. октобра ангажује тих 100 људи јер ће тако бити дата шанса развоју домаћих кадрова.

Генерални директор је нагласио да се основ за ангажовање младих стручњака (истраживачи, свршени студенти, сарадници и доценти)  налази у развоју и инвестицијама ЕРС-а које су сада у највећем замаху од њеног оснивања.

Предсједник Управног одбора Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Дарко Ђого указао је на важност потписивања овог споразума. 

“Сматрамо да је ово једна од добрих основа и услова за будућност Републике Српске. Ово је природан слијед догађаја који ће значити да ће наши студенти моћи да се ослоне на ЕРС, да знају да имају обавезу која је уједно и њихова могућност”, рекао је Ђого.

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин захвалио је за реализацију овог значајног Споразума, изјавивши да се кроз овај Споразум омогућава значајан ангажман академске заједнице у рјешавању актуелнијих питања те значајних програмских активности у оквиру „Електропривреде Републике Српске“.

,,Наши студенти ће имати могућност да обављају стручну праксу овог предузећа’’, казао је ректор Гајанин и додао да је посебно значајан ангажман будућих асистената на факултетима и да се нада да ће обје стране бити задовољне.

Овај споразум, између осталог, подразумијева продубљивање сарадње у различитим областима које су од интереса два јавна универзитета и ,,Електроптивреде Републике Српске“, као што су развој привреде и привредних потенцијала у Републици Српској, те стварање повољне предузетничке климе за стране и домаће инвестиције у области енергетике, развој научно-технолошких потенцијала и научно-истраживачке инфраструктуре, а која је у функцији подстицања иновација, трансфера знања и технологија, развоја предузетништва и предузетничке иницијативе, као и шире употребе нових технологија које ће бити од користи предузећима у Републици Српској у области енергетике.

Оснивање новог студијског програма Медитеранска пољопривреда

Представници универзитета у Источном Сарајеву и Бањој Луци, у понедјељак 22. јуна 2020. године, одржали су састанак и са градоначелником Требиња Мирком Ћурићем.

На састанку је разговарано о могућности покретања новог студијског програма Медитеранска пољопривреда са сједиштем у Требињу, који ће дјеловати у оквиру једног од два јавна универзитета у Републици Српској. Овај студијски програм би требало да прве студенте упише у школској 2021/22. години, речено је то након састанка.

Градоначелник Ћурић је рекао да је договорено да Град Требиње и два јавна универзитета у наредном периоду усагласе конкретну сарадњу да би био урађен елаборат, а затим и лиценцирање овог студијског програма.

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин рекао је да постоји оправданост оснивања овог студијског програма у Требињу, али да је неопходна помоћ Града Требиње у обезбјеђивању адекватних просторија за рад, али и смјештај будућих студената. Гајанин је истакао да ће у наредних двадесетак дана бити познато при ком од два јавна универзитета у РС ће дјеловати овај студијски програм, док се до краја године очекује израда елабората и лиценцирање програма.

Избор: Срна/УНБЛ/ УИС