Sporazum o saradnji dva javna univerziteta sa „Elektorprivredom Republike Srpske“

Predsjednik Upravnog odbora Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Darko Đogo, rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin i direktor MH ,,Elektroptivreda Republike Srpske’’ Luka Petrović potpisali su u ponedjelјak, 22. juna 2020. godine, Sporazum o razumijevanju i saradnji.

Tokom sastanak, održanog u Trebinju, dogovoren je model angažovanja 100 mladih stručnjaka sa dva javna uiverziteta koji će imati mogućnost dopunskog angažmana u različitim projektima i konsultantskim poslovima koje će finansirati ,,Elektroprivreda Republike Srpske’’.

Najveći privredni subjekt u Republici Srpskoj, za pomenute namjene, izdvojiće značajna finansijska sredstva u narednom, trogodišnjem periodu.

Sporazum podrazumijeva intenziviranje saradnje i implementacija zajedničkih projekata i praksi koje su od obostranog interesa, te niz drugih aktivnosti.

Generalni direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ Luka Petrović je istakao da je ovo bilo neophodno jer je saradnja nauke i „Elektroprivrede“ izuzetno važna.

„Ovim smo dali osnovu za uklјučivanje naučnih radnika Republike Srpske kojih, prema informacijama, ima više od 2.500 uklјučenih u nastavni proces kojima moramo dati šansu da budu značajnije uklјučeni u privredi Srpske“, izjavio je Petrović.

Dodao je da simbioza nauke i privrede stvara najbolјe kadrove koji će razvijati ova dva univerziteta.

„Mi smo dogovorili da oba univerziteta shodno broju studenata delegiraju 100 svršenih diplomaca ili studenata koji bi da se angažuju u `Elektroprivredi Srpske` ugovorom o djelu i pravičnom nadoknadom. I ovo će biti osnova u razvoju akademskih radnika na dva univerziteta“, rekao je Petrović, navodeći da je ovo preduzeće spremno da već od 1. oktobra angažuje tih 100 lјudi jer će tako biti data šansa razvoju domaćih kadrova.

Generalni direktor je naglasio da se osnov za angažovanje mladih stručnjaka (istraživači, svršeni studenti, saradnici i docenti)  nalazi u razvoju i investicijama ERS-a koje su sada u najvećem zamahu od njenog osnivanja.

Predsjednik Upravnog odbora Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Darko Đogo ukazao je na važnost potpisivanja ovog sporazuma.

„Smatramo da je ovo jedna od dobrih osnova i uslova za budućnost Republike Srpske. Ovo je prirodan slijed događaja koji će značiti da će naši studenti moći da se oslone na ERS, da znaju da imaju obavezu koja je ujedno i njihova mogućnost“, rekao je Đogo.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin zahvalio je za realizaciju ovog značajnog Sporazuma, izjavivši da se kroz ovaj Sporazum omogućava značajan angažman akademske zajednice u rješavanju aktuelnijih pitanja te značajnih programskih aktivnosti u okviru „Elektroprivrede Republike Srpske“.

,,Naši studenti će imati mogućnost da obavlјaju stručnu praksu ovog preduzeća’’, kazao je rektor Gajanin i dodao da je posebno značajan angažman budućih asistenata na fakultetima i da se nada da će obje strane biti zadovolјne.

Ovaj sporazum, između ostalog, podrazumijeva produblјivanje saradnje u različitim oblastima koje su od interesa dva javna univerziteta i ,,Elektroptivrede Republike Srpske“, kao što su razvoj privrede i privrednih potencijala u Republici Srpskoj, te stvaranje povolјne preduzetničke klime za strane i domaće investicije u oblasti energetike, razvoj naučno-tehnoloških potencijala i naučno-istraživačke infrastrukture, a koja je u funkciji podsticanja inovacija, transfera znanja i tehnologija, razvoja preduzetništva i preduzetničke inicijative, kao i šire upotrebe novih tehnologija koje će biti od koristi preduzećima u Republici Srpskoj u oblasti energetike.

Osnivanje novog studijskog programa Mediteranska polјoprivreda

Predstavnici univerziteta u Istočnom Sarajevu i Banjoj Luci, u ponedjelјak 22. juna 2020. godine, održali su sastanak i sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem.

Na sastanku je razgovarano o mogućnosti pokretanja novog studijskog programa Mediteranska polјoprivreda sa sjedištem u Trebinju, koji će djelovati u okviru jednog od dva javna univerziteta u Republici Srpskoj. Ovaj studijski program bi trebao da prve studente upiše u školskoj 2021/22. godini, rečeno je to nakon sastanka.

Gradonačelnik Ćurić je rekao da je dogovoreno da Grad Trebinje i dva javna Univerziteta u narednom periodu usaglase konkretnu saradnju da bi bio urađen elaborat, a zatim i licenciranje ovog studijskog programa.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin rekao je da postoji opravdanost osnivanja ovog studijskog programa u Trebinju, ali da je neophodna pomoć Grada Trebinje u obezbjeđivanju adekvatnih prostorija za rad, ali i smještaj budućih studenata. Gajanin je istakao da će u narednih dvadesetak dana biti poznato pri kom od dva javna univerziteta u RS će djelovati ovaj studijski program, dok se do kraja godine očekuje izrada elaborata i licenciranje programa.