На Економском факултету одржана трибина о унапређењу понуде у планинском туризму

На Економском факултету Пале Универзитета у Источном Сарајеву 27. фебруара одржана је трибина на тему ”Унапређење понуде у планинском туризму”, на којој је говорио генарални директор Олимпијског центра ”Јахорина”  Дејан Љевнаић.

Љевнаић је рекао да Јахорина има велики потенцијал, а да су у скоријој будућности планиран већи број пројеката за унапређење развоја овог центра.

Генерални директор Олимпијског центра ”Јахорина”  истакао је да има прилику да пренесе знање и искуства студентима у области планинског туризма, те да ће им презентовати резултате Центра и како види његову будућност.

Према његовим ријечима, у скоријој будућности планирано је много пројеката, а најважнији за Пале је пројекат повезивања са Јахорином уз помоћ гондоле, што ће утицати на привреду и стандард.

“Ми смо тренутно у експанзији и озбиљан смо ски-центар, имамо близину међународног аеродрома, а реализацијом ових пројеката Палама би се отворила могућност доласка инвеститора и запошљавања људи. Има доста пројеката који би пуно значили за цијели регион”, нагласио је Љевнаић.

Што се тиче љетне понуде, како је рекао, приоритет је да се уради комплетан пут према Јахорини заједно са “Путевима Републике Српске”.

Љевнаић додаје да је планирана и градња пасареле према локацији хотела “Јахорина” и “Лавина”, освјетљавање пута од Циљне куће до врха језера у дужини од 3,8 километара и да се на језеру уради “зип-лајн”.

“Из Олимпијског бара на врху планине креће `алпин-костер`, најдужи у овом дијелу Европе. На локацији Пољица биће урађене двије нове атракције – `тауер` и `луна-лупстер`, које су интересантне за дјецу и одрасле. Јахорина ће бити највећа атракција ове године”, навео је Љевнаић.

Продекан за наставу на Економском факултету на Палама доц. др Предраг Млинаревић рекао је да је данашња трибина “Унапређење понуде у планинском туризму” само једна у низу које ова високошколска установа организује студентима и грађанима, те да на Факултету постоји смјер туризам и хотелијерство.

“Овакво предавање је врло значајно јер ће студенти имати прилику директно да се упознају и сазнају како функционише туристичка дестинација, да у контексту тога виде на који начин се примјењују одређена рјешења у домену унапређења туристичке понуде”, навео је Млинаревић.

Он додаје да се кроз практичну наставу и различите пројекте и анализе унапређује знање студената.

Извор: ВЕБ редакција/СРНА