Потписан споразум о сарадњи са Државним социјално-хуманитарним универзитетом из Русије

Представници Универзитета у Источном Сарајеву и Државног социјално-хуманитарног универзитета из Московске области потписали су споразум о сарадњи који подразумијева размјену студената, мобилност академског особља, заједнички истраживачки рад и размјену искустава када је ријеч о високом образовању.

Споразум је потписан 27. фебруара у Ректорату Универзитета у Источном Сарајеву гдје су представници Универзитета угостили делегацију руског града Коломна у коме је сједиште Државног социјално-хуманитарног универзитета.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић изразио је задовољство што се указала прилика да Универзитет угости руску делегацију, напоменувши да Универзитет има споразум са десет универзитета у Руској Федерацији о изузетно интензивној и квалитетној сарадњи.

“То се, прије свега, односи на универзитете Ломоносов и Саратов који имају споразум о сарадњи са Филозофским факултетом Универзитета у Источном Сарајеву. Њихови наставници су активно укључени у извођење наставе на докторским студијама. Неколико студената са Универзитета у Вороњежу борави на нашем Универзитету, односно на Економском факултету у Брчком”, рекао је ректор Кулић.

Он је истакао да је стратешки интерес Универзитета у Источном Сарајеву да се сарадња интензивира, те се нада да ће у томе и успјети.

Руководилац Центра за међународно образовање Државног социјално-хуманитарног универзитета из Московске области Костјакова Лариса Николајевна изразила је наду да ће потписивање овог споразума о сарадњи бити од користи студентима и професорима оба универзитета.

“Наш Универзитет има десет факултета и у суштини сви одговарају онима који постоје на Универзитету у Источном Сарајеву. Баш из тог разлога се надамо да ће сарадња бити раширена и плодотворна”, истакла је Николајевна, напомињући да је УИС једини универзитет у БиХ са којим је овај руски универзитет успоставио сарадњу.

Она је захвалила у име руске делегације представницима Универзитета и града Источно Сарајево на позиву за посјету и сарадњу.

“Надам се да ћемо бити стварни побратими, као што ће бити наши градови, тако и универзитети”, навела је Николајевна.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић изјавио је да је потписивање међууниверзитетског споразума наставак сарадње градова Коломна и Источног Сарајева, односно реализације споразума који су раније потписали градоначелници два града.

Он је истакао да град подржава Универзитет и помаже његов развој, те нагласио да ће Источно Сарајево и Коломна наставити сарадњу и у области образовања, културе, туризма и других заједничких дјелатности на обострано задовољство.

“Захваљујемо нашим гостима на великом гостопримству које су показали када је делагација Источног Сарајева била у Коломну и Москви, као и Амбасади Русије у БиХ, јер су омогућили да се сарадња успостави”, рекао је Лучић.

Руководство Универзитета у Источном Сарајеву, на челу са ректором Кулићем, представили су гостима из Русије структуру и рад ове високошколске установе, те су заједно са деканима Електротехничког и Машинског факултета обишли лабораторије Универзитета.