Potpisan sporazum o saradnji sa Državnim socijalno-humanitarnim univerzitetom iz Rusije

Predstavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Državnog socijalno-humanitarnog univerziteta iz Moskovske oblasti potpisali su sporazum o saradnji koji podrazumijeva razmjenu studenata, mobilnost akademskog osoblјa, zajednički istraživački rad i razmjenu iskustava kada je riječ o visokom obrazovanju.

Sporazum je potpisan 27. februara u Rektoratu Univerziteta u Istočnom Sarajevu gdje su predstavnici Univerziteta ugostili delegaciju ruskog grada Kolomna u kome je sjedište Državnog socijalno-humanitarnog univerziteta.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić izrazio je zadovolјstvo što se ukazala prilika da Univerzitet ugosti rusku delegaciju, napomenuvši da Univerzitet ima sporazum sa deset univerziteta u Ruskoj Federaciji o izuzetno intenzivnoj i kvalitetnoj saradnji.

“To se, prije svega, odnosi na univerzitete Lomonosov i Saratov koji imaju sporazum o saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Nјihovi nastavnici su aktivno uklјučeni u izvođenje nastave na doktorskim studijama. Nekoliko studenata sa Univerziteta u Voronježu boravi na našem Univerzitetu, odnosno na Ekonomskom fakultetu u Brčkom”, rekao je rektor Kulić.

On je istakao da je strateški interes Univerziteta u Istočnom Sarajevu da se saradnja intenzivira, te se nada da će u tome i uspjeti.

Rukovodilac Centra za međunarodno obrazovanje Državnog socijalno-humanitarnog univerziteta iz Moskovske oblasti Kostjakova Larisa Nikolajevna izrazila je nadu da će potpisivanje ovog sporazuma o saradnji biti od koristi studentima i profesorima oba univerziteta.

“Naš Univerzitet ima deset fakulteta i u suštini svi odgovaraju onima koji postoje na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Baš iz tog razloga se nadamo da će saradnja biti raširena i plodotvorna”, istakla je Nikolajevna, napominjući da je UIS jedini univerzitet u BiH sa kojim je ovaj ruski univerzitet uspostavio saradnju.

Ona je zahvalila u ime ruske delegacije predstavnicima Univerziteta i grada Istočno Sarajevo na pozivu za posjetu i saradnju.

“Nadam se da ćemo biti stvarni pobratimi, kao što će biti naši gradovi, tako i univerziteti”, navela je Nikolajevna.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić izjavio je da je potpisivanje međuuniverzitetskog sporazuma nastavak saradnje gradova Kolomna i Istočnog Sarajeva, odnosno realizacije sporazuma koji su ranije potpisali gradonačelnici dva grada.

On je istakao da grad podržava Univerzitet i pomaže njegov razvoj, te naglasio da će Istočno Sarajevo i Kolomna nastaviti saradnju i u oblasti obrazovanja, kulture, turizma i drugih zajedničkih djelatnosti na obostrano zadovolјstvo.

“Zahvalјujemo našim gostima na velikom gostoprimstvu koje su pokazali kada je delagacija Istočnog Sarajeva bila u Kolomnu i Moskvi, kao i Ambasadi Rusije u BiH, jer su omogućili da se saradnja uspostavi”, rekao je Lučić.

Rukovodstvo Univerziteta u Istočnom Sarajevu, na čelu sa rektorom Kulićem, predstavili su gostima iz Rusije strukturu i rad ove visokoškolske ustanove, te su zajedno sa dekanima Elektrotehničkog i Mašinskog fakulteta obišli laboratorije Univerziteta.