Медицински факултет – уградња имплантата први пут у редовној настави у Српској

Студенти одсјека стоматологије на Медицинском факултету у Фочи од ове године имаће први пут прилику да у склопу редовне наставе присуствују интервенцијама уградње имплантата, које су до сада могле да се уче само у оквиру специјализације, по чему ће ова високошколска установа бити јединствена у Српској.

У Специјалистичком центру за стоматологију Медицинског факултета у уторак, 25. фебруара, изведена је прва операције уградње имлантата, чиме је овај центар постао прва јавна здравствена установа на истоку Српске која врши услуге имплантологије.

Операцију је обавила група наставника овог факултета предвођена специјалистом оралне хирургије Славољубом Томићем.

Он је нагласио да је то велики искорак у настави јер ову интервенцију, и то углавном на демонстрационим моделима у оквиру курсева, раде свршени студенти или специјализанти и специјалисти оралне хирургије.

“Студенти додипломци први пут ће имати прилику да у склопу редовног образовања присуствују таквим интервенцијама, да на демо-моделима уграђују импланте и да са колегама са протетике испрате комплетну причу на живом пацијенту”, рекао је Томић.

За пацијенткињу је навео да ће уградњом имплантата избјећи непотребна брушења и оштећења здравих зуба, те да ће након уградње протетске надокнаде имати лијеп осмијех и функцију зуба у пуном обиму.

Специјалиста стоматолошке протетике Ђорђе Божовић каже да се безубо поље може санирати на два начина – традиционалним мостовима, што подразумијева брушење здравог зуба или уградњом имплантата, што је тренд у свијету.

Он је рекао да се импланти могу урадити непосредно након вађења зуба, када пацијент одмах добије имплантат и привремену протетску надокнаду и тако изађе са дефинитивним протетским радом.

“Други случај је када пацијент због анатомских услова није у могућности да му се уграде одмах имплантати, тада се уради коштана и ткивна трансплантација и након четири до шест мјесеци уграде се импантати, а затим након одређеног периода и протетска надокнада”, објаснио је Божовић.

Помоћник декана Медицинског факултета за одјсек стоматологија Никола Стојановић истиче да је вишеструка корист увођења ове процедуре у редовну наставу.

Он је најавио да ће од љетног семестра кренути вјежбе уградње имплантата на демонстрационим моделима, а студентима шесте године биће демонстрирана интервенција на пацијенту.

“Бенифити су велики не само за локалну заједницу, него за цијели исток Републике Српске, јер смо једина јавна здравствена установа на том подручју која врши ову услугу и при томе по цијени нижој за 30 одсто и на више рата”, рекао је Стојановић.

Он је додао да су у протеклом периоду уложена знатна средства у опремање Специјалистичког центра за стоматологију, који посједује шест специјалистичких и једну операциону салу, те изузетно стручан кадар.

“Циљ нам је да будемо најјача стоматолошка установа у овом дијелу Српске. Имамо амбициозан план да направимо још једну клиничку салу, да мало побољшамо дијагностику, зуботехничку лабораторију и будемо мјесто гдје свака услуга може да се пружи пацијенту”, навео је Стојановић.

Захваљујући уговору Специјалистичког центра са Фондом здравственог осигурања Српске, пацијенти однедавно на овом мјесту могу са упутницом породичног љекара, уз плаћање само партиципације, да добију све врсте стоматолошких услуга.

Извор: ВЕБ редакција/СРНА