Одржан први састанак учесника Еразмус+ пројекта ECOBIAS

У просторијама Ректората Универзитета у Новом Саду у периоду од 11. до 12. фебруара 2020. године одржан је  први састанак Еразмус+ пројекта из области изградње капацитета у високом образовању (E+ KA2 CBHE) под називом „Development of master curricula in ecological monitoring and aquatic bioassessment for Western Balkans HEIs“ (ECOBIAS).

Пројектом координира Универзитет у Новом Саду – Природно-математички факултет, а конзорцијум пројекта чини укупно 11 универзитета из пет земаља, међу којима је и Универзитет у Источном Сарајеву.

У овом позиву су универзитети из Србије први пут аплицирали као програмски универзитети (Универзитет у Новом Саду и Универзитет у Нишу), са универзитетима из Хрватске (Свеучилиште у Загребу) и Њемачке (Universitaet Duisburg-Essen), а са партнерским универзитетима из Босне и Херцеговине (Свеучилиште у Мостару, Интернационални универзитет у Травнику, Универзитет у Тузли, Универзитет у Сарајеву, Универзитет у Источном Сарајеву и Универзитет у Бањој Луци) и партнером из Црне Горе Универзитетом Доња Горица.

Циљ пројекта је акредитација 27 мастер и курсева цјеложивотног учења из области еколошког мониторинга површинских вода, опремање седам лабораторија на универзитетима у Босни и Херцеговини, Црној Гори и успостављање регионалне ECOBIAS академске мреже.

Главни реализатор пројекта у оквиру Универзитета у Новом Саду је Природно-математички факултет, са учешћем наставника са три департмана – Департмана за биологију и екологију, Департмана за хемију, биохемију и заштиту животне средине и Департмана за географију, туризам и угоститељство.

Састанку је присуствовало 27 представника свих 11 универзитета чланова ECOBIAS конзорцијума.

Универзитет у Исочном Сарајеву представљали су проф. др Љубица Васиљевић и координатор за науку и истраживање Универзтиета у Источном Сарајеву Јована Амовић.