Održan prvi sastanak učesnika Erazmus+ projekta ECOBIAS

U prostorijama Rektorata Univerziteta u Novom Sadu u periodu od 11. do 12. februara 2020. godine održan je  prvi sastanak Erazmus+ projekta iz oblasti izgradnje kapaciteta u visokom obrazovanju (E+ KA2 CBHE) pod nazivom „Development of master curricula in ecological monitoring and aquatic bioassessment for Western Balkans HEIs“ (ECOBIAS).

Projektom koordinira Univerzitet u Novom Sadu – Prirodno-matematički fakultet, a konzorcijum projekta čini ukupno 11 univerziteta iz pet zemalјa, među kojima je i Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

U ovom pozivu su univerziteti iz Srbije prvi put aplicirali kao programski univerziteti (Univerzitet u Novom Sadu i Univerzitet u Nišu), sa univerzitetima iz Hrvatske (Sveučilište u Zagrebu) i Nemačke (Universitaet Duisburg-Essen), a sa partnerskim univerzitetima iz Bosne i Hercegovine (Sveučilište u Mostaru, Internacionalni univerzitet u Travniku, Univerzitet u Tuzli, Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Univerzitet u Banjoj Luci) i partnerom iz Crne Gore Univerzitetom Donja Gorica.

Cilј projekta je akreditacija 27 master i kurseva cјeloživotnog učenja iz oblasti ekološkog monitoringa površinskih voda, opremanje sedam laboratorija na univerzitetima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i uspostavlјanje regionalne ECOBIAS akademske mreže.

Glavni realizator projekta u okviru Univerziteta u Novom Sadu je Prirodno-matematički fakultet, sa učešćem nastavnika sa tri departmana – Departmana za biologiju i ekologiju, Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine i Departmana za geografiju, turizam i ugostitelјstvo.

Sastanku je prisustvovalo 27 predstavnika svih 11 univerziteta članova ECOBIAS konzorcijuma.

Univerzitet u Isočnom Sarajevu predstavlјali su prof. dr Ljubica Vasilјević i koordinator za nauku i istraživanje Univerztieta u Istočnom Sarajevu Jovana Amović.