Старт / Вијести - Универзитет / Одржан први састанак међународног Еразмус + пројекта „Јачање капацитета за имплементацију дуалног образовања у Босни и Херцеговини“

Одржан први састанак међународног Еразмус + пројекта „Јачање капацитета за имплементацију дуалног образовања у Босни и Херцеговини“

Универзитет у Источном Сарајеву данас је био домаћин састанка којим је озваничен почетак реализације међународног Еразмус+ пројекта „Јачање капацитета за имплементацију дуалног образовања у Босни и Херцеговини“.

Проректор за науку, истраживање и развој на Универзитету у Источном Сарајеву доц. др Јелена Крунић поздравила је учеснике састанка у име ректора проф. др Милана Кулића, изразивши задовољство што је наш универзитет домаћин овог значајног пројекта који за циљ има унапређење компетенција дипломираних студената и допринос при њиховом запошљавању путем увођења дуалног образовања у високо образовање.

Проректор Крунић је истакла да ће примјена система дуалног образовања на универзитетима у БиХ омогућити повезивање високообразовних установа са привредом и већу могућност запошљавања дипломираних студената, те да су недостатак праксе и недовољне компетенције дипломираних студената главне замјерке послодаваца на овим просторима.

„Један од проблема који имамо у БиХ јесте недовољна веза привреде са високошколским установама. Желимо да вратимо повјерење привредних субјеката да високошколске установе могу створити кадар који ће имати компетенције, знање и вјештине у складу са њиховим потребама“, рекла је проректор Крунић на састанку одржаном у скупштинској сали Града Источно Сарајево.

Проректор Крунић је истакла да је ријеч о потпуно новом концепту образовања у региону.

„Иако је ријеч о великом изазову, сматрамо да је он приоритет јер ће омогућити повезивање високообразовних установа са привредом и веће запошљавање. Сматрамо и да ће дуално образовање омогућити останак дипломаца у БиХ, а привредним субјектима дати позитиван импулс да можемо школовати кадар у складу са њиховим потребама“, нагласила је проректор Крунић.

Координатор пројекта у име Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Срђан Лалић рекао је да ће на данашњем састанку бити дефинисане програмске активности за сваки универзитет који учествује у пројекту, те финансијска и административна правила и одговорност свих партнера.

Проф. др Лалић, који је проректор за људске и материјалне ресурсе Универзитета у Источном Сарајеву, додао је да како је, с циљем стицања неопходне праксе и едукације, у плану посјета реномираним универзитетима у ЕУ који већ спроводе дуално образовање, након чега ће услиједити истраживање тржишта и проналажење адекватних компанија које ће бити укључене у овај процес, као и креирање студијских програма дуалног образовања.

„Жеља нам је да се на простору БиХ брзо спроведе усаглашавање закона о високом образовању Републике Српске и Федерације БиХ са дуалним студијским програмима и да се на тај начин унаприједе компетенције студената, те универзитети повежу са тржиштем рада“, истакао је проректор Лалић.

Мирко Савић, професор са Универзитета у Новом Саду који је координаторска установа на овом пројекту, појаснио је да је дуално образовање потпуно другачији приступ образовању студената који не треба поистовјећивати са досадашњом праксом на универзитетима.

„У дуалном образовању компаније постају учесник у реализацији развијања студијског програма и активно су укључене у то како ће изгледати компетенције и исходи студената који ће завршити студије у дуалном образовању. У овом типу образовања студенти много више времена проводе радећи у компанијама него што је то био случај са праксом“, рекао је професор Савић.

Према његовим ријечима, план је да сваки од четири партнерска универзитета у БиХ изабере по један пилот-пројекат дуалног образовања, а у интересу је да то буду четири различите области.

„На основу тих пилот студијских програма универзитети би требало да изграде специфичне моделе дуалног образовања који ће бити прилагођени потребама тржишта рада и капацитетима институција и компанија које су обухваћене овим програмом“, закључио је професор Савић.

Декан Факултета стројарства рачунарства и електротехнике Свеучилишта у Мостару проф. др Жељко Стојкић на данашњем састанку говорио је о важности имплементације дуалног образовања у Босни и Херцеговини, истакнувши чињеницу да су стручни дипломци неопходни привредним субјектима, те да ће се кроз дуално образовање одговорити потребама тржишта рада.

Универзитет у Источном Сарајеву је једина високошколска институција из Републике Српске која је учесник овог пројекта.

Подршку УИС-у при имплементацији пројекта пружили су Привредна комора Републике Српске и Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

Састанку је присуствовало 40-так учесника, представника Универзитета у Сарајеву и Универзитета у Зеници, Свеучилишта у Мостару, Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, Министарства за образовање, науку и младе Кантона Сарајево, те Министарстава за образовање, науку, културу и спорт Зеничко-добојског и Западнохерцеговачког кантона, Привредне коморе Федерације БиХ, Универзитета ФХ Јоханеум из Граца (Аустрија), Duale Hochschule Baden-Württemberg (Њемачка), IMH Dual Engineering University School (Шпанија), те представници организације Бит Алијанса Сарајево.