Održan prvi sastanak međunarodnog Erazmus + projekta „Jačanje kapaciteta za implementaciju dualnog obrazovanja u Bosni i Hercegovini“

Univerzitet u Istočnom Sarajevu danas je bio domaćin sastanka kojim je ozvaničen početak realizacije međunarodnog Erazmus+ projekta „Jačanje kapaciteta za implementaciju dualnog obrazovanja u Bosni i Hercegovini“.

Prorektor za nauku, istraživanje i razvoj na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu doc. dr Jelena Krunić pozdravila je učesnike sastanka u ime rektora prof. dr Milana Kulića, izrazivši zadovolјstvo što je naš univerzitet domaćin ovog značajnog projekta koji za cilј ima unapređenje kompetencija diplomiranih studenata i doprinos pri njihovom zapošlјavanju putem uvođenja dualnog obrazovanja u visoko obrazovanje.

Prorektor Krunić je istakla da će primjena sistema dualnog obrazovanja na univerzitetima u BiH omogućiti povezivanje visokoobrazovnih ustanova sa privredom i veću mogućnost zapošlјavanja diplomiranih studenata, te da su nedostatak prakse i nedovolјne kompetencije diplomiranih studenata glavne zamjerke poslodavaca na ovim prostorima.

“Jedan od problema koji imamo u BiH jeste nedovolјna veza privrede sa visokoškolskim ustanovama. Želimo da vratimo povjerenje privrednih subjekata da visokoškolske ustanove mogu stvoriti kadar koji će imati kompetencije, znanje i vještine u skladu sa njihovim potrebama”, rekla je prorektor Krunić na sastanku održanom u skupštinskoj sali Grada Istočno Sarajevo.

Prorektor Krunić je istakla da je riječ o potpuno novom konceptu obrazovanja u regionu.

“Iako je riječ o velikom izazovu, smatramo da je on prioritet jer će omogućiti povezivanje visokoobrazovnih ustanova sa privredom i veće zapošlјavanje. Smatramo i da će dualno obrazovanje omogućiti ostanak diplomaca u BiH, a privrednim subjektima dati pozitivan impuls da možemo školovati kadar u skladu sa njihovim potrebama”, naglasila je prorektor Krunić.

Koordinator projekta u ime Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Srđan Lalić rekao je da će na današnjem sastanku biti definisane programske aktivnosti za svaki univerzitet koji učestvuje u projektu, te finansijska i administrativna pravila i odgovornost svih partnera.

Prof. dr Lalić, koji je prorektor za lјudske i materijalne resurse Univerziteta u Istočnom Sarajevu, dodao je da kako je, s cilјem sticanja neophodne prakse i edukacije, u planu posjeta renomiranim univerzitetima u EU koji već sprovode dualno obrazovanje, nakon čega će uslijediti istraživanje tržišta i pronalaženje adekvatnih kompanija koje će biti uklјučene u ovaj proces, kao i kreiranje studijskih programa dualnog obrazovanja.

“Želјa nam je da se na prostoru BiH brzo sprovede usaglašavanje zakona o visokom obrazovanju Republike Srpske i Federacije BiH sa dualnim studijskim programima i da se na taj način unaprijede kompetencije studenata, te univerziteti povežu sa tržištem rada”, istakao je prorektor Lalić.

Mirko Savić, profesor sa Univerziteta u Novom Sadu koji je koordinatorska ustanova na ovom projektu, pojasnio je da je dualno obrazovanje potpuno drugačiji pristup obrazovanju studenata koji ne treba poistovjećivati sa dosadašnjom praksom na univerzitetima.

“U dualnom obrazovanju kompanije postaju učesnik u realizaciji razvijanja studijskog programa i aktivno su uklјučene u to kako će izgledati kompetencije i ishodi studenata koji će završiti studije u dualnom obrazovanju. U ovom tipu obrazovanja studenti mnogo više vremena provode radeći u kompanijama nego što je to bio slučaj sa praksom”, rekao je profesor Savić.

Prema njegovim riječima, plan je da svaki od četiri partnerska univerziteta u BiH izabere po jedan pilot-projekat dualnog obrazovanja, a u interesu je da to budu četiri različite oblasti.

“Na osnovu tih pilot studijskih programa univerziteti bi trebalo da izgrade specifične modele dualnog obrazovanja koji će biti prilagođeni potrebama tržišta rada i kapacitetima institucija i kompanija koje su obuhvaćene ovim programom”, zaklјučio je profesor Savić.

Dekan Fakulteta strojarstva računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru prof. dr Želјko Stojkić na današnjem sastanku govorio je o važnosti implementacije dualnog obrazovanja u Bosni i Hercegovini, istaknuvši činjenicu da su stručni diplomci neophodni privrednim subjektima, te da će se kroz dualno obrazovanje odgovoriti potrebama tržišta rada.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu je jedina visokoškolska institucija iz Republike Srpske koja je učesnik ovog projekta.

Podršku UIS-u pri implementaciji projekta pružili su Privredna komora Republike Srpske i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Sastanku je prisustvovalo 40-tak učesnika, predstavnika Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Zenici, Sveučilišta u Mostaru, Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, te Ministarstava za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog i Zapadnohercegovačkog kantona, Privredne komore Federacije BiH,  Univerziteta FH Johaneum iz Graca (Austrija), Duale Hochschule Baden-Württemberg (Nјemačka), IMH Dual Engineering University School (Španija), te predstavnici organizacije Bit Alijansa Sarajevo.