Универзитет у Источном Сарајеву напредовао на Вебометрикс ранг листи

Универзитет у Источном Сарајеву, према рангирању Вебометрикс ранг листе (Webometrics Ranking of World Universities) остварио је напредак за 963 мјеста за годину дана, док је од јула  2019. године напредовао за 245 мјеста.

У извјештају, објављеном у јануару ове године, Универзитет је у Источном Сарајеву налази се на 5953. позицији у свијету, док се према извјештају из јула 2019. године налазио на 6198. мјесту на свјетском нивоу.

Значајно побољшање позиције Универзитета услиједило је након што је руководство Универзитета у протеклом периоду реализовало низ мјера како би се побољашала видљивост УИС-а, посебно научноистраживачког рада академског особља запосленог на нашем Универзитету.

Наиме, Вебометрикс листа је показатељ интернет-видљивости, присутности, отворености и изврсности/цитираности универзитета широм свијета. То је свјетски призната ранг листа универзитета коју развија и два пута годишње ажурира Сајберметрикс лабораторија Шпанског националног истраживачког института.

Првих 26 мјеста у свијету на Вебометрикс листи заузимају углавном амерички универзитети. Традиционално, први на листи је Харвард, а слиједе га Станфорд и Масачусетски технолошки институт. Када су у питању европски универзитети најбоље рангирани су Универзитет у Оксфорду и Универзитет у Кембриџу.