Univerzitet u Istočnom Sarajevu napredovao na Vebometriks rang listi

Univerzitet u Istočnom Sarajevu, prema rangiranju Vebometriks rang liste (Webometrics Ranking of World Universities) ostvario je napredak za 963 mjesta za godinu dana, dok je od jula  2019. godine napredovao za 245 mjesta.

U izvještaju, objavlјenom u januaru ove godine, Univerzitet je u Istočnom Sarajevu nalazi se na 5953. poziciji u svijetu, dok se prema izvještaju iz jula 2019. godine nalazio na 6198. mjestu na svjetskom nivou.

Značajno pobolјšanje pozicije Univerziteta uslijedilo je nakon što je rukovodstvo Univerziteta u proteklom periodu realizovalo niz mjera kako bi se pobolјašala vidlјivost UIS-a, posebno naučnoistraživačkog rada akademskog osoblјa zaposlenog na našem Univerzitetu.

Naime, Vebometriks lista je pokazatelј internet-vidlјivosti, prisutnosti, otvorenosti i izvrsnosti/citiranosti univerziteta širom svijeta. To je svjetski priznata rang lista univerziteta koju razvija i dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog instituta.

Prvih 26 mjesta u svijetu na Vebometriks listi zauzimaju uglavnom američki univerziteti. Tradicionalno, prvi na listi je Harvard, a slijede ga Stanford i Masačusetski tehnološki institut. Kada su u pitanju evropski univerziteti najbolјe rangirani su Univerzitet u Oksfordu i Univerzitet u Kembridžu.