Старт / Вијести - Универзитет / Висока руска делегација посјетила Универзитет у Источном Сарајеву

Висока руска делегација посјетила Универзитет у Источном Сарајеву

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић у четвртак, 16. јануара, угостио је високу делегацију из Русије коју је предводио потпредсједник Руске академије и наука и члан предсједништва Руског историјског друштва Николај Макаров.

Ректор Кулић изразио је част и задовољство што је угледна руска делегација, која је први пут у Босни и Херцеговини, посјетила Универзитет у Источном Сарајеву, како би разговарали о интинзивирању успјешне сарадње коју Универзитет континуирано остварује са руским универзитетима и институцијама у различитим научним и културним областима.  

Руководство Универзитета информисало је делегацију о специфичностима УИС-а, као и о активним споразумима које има потписане са универзитетима у Европи и свијету, од чега је 10 са руским универзитетима, нарочито из области умјетности, лингвистике и пољопривреде.

Представници УИС-а истакли су да студенти и професори нашег Универзитета традиционално одлазе на усавршавања на руске високообразоване институције, те да се надају да ће та сарадња бити интензивинија након ове посјете.

Гости из Русије су информисани да студентати Музичке академији бораве на музичкој академији „Гњесин“ у Москви, те да на Филозофском факултету постоји Катедра за руски језик, као и Центар за руске студије, по чему је Универзитет у Источном Сарајеву јединствен у Босни и Херцеговини. Ректорски тим је истако успјех студента Катедре за русистику који су показали изузетан ниво владања руским језиком, заузевши прво и треће мјесто на такмичењу из познавања руског језика.

Такође, посебна захвалност је упућена представницима Амбасаде Русије у БиХ, као и Руској хуманитарној мисији са сједиштем у Београду, који континуирано помажу кроз различите пројекте и активности.

Представници руске делегације су изразили захвалност на гостопримству, као и спремности да се разговара о предметима који су од заједничког интереса. Нагласили су да Руско историјско друштво сарађује са 10 руских универзитета који се баве историјом, али и другим областима.

Један од разлога доласка руске делегације у БиХ је и отварање изложбе “Пут до побједе” која је дио већег пројекта “Пут до побједе: историјски извори свједоче”, а који се реализује у сусрет 75. годишњице Дана побједе над фашизмом. Велики дио архивског материјала, који је дуже вријеме био класификован као “строго повјерљиво” дио је изложбе која ће бити отворена до 23. јануара у галерији „Нови храм“ у Сарајеву.

Такође, током састанка одржаног у Ректорату, истакнуто је да Руси имају посебну емпатију према пријатељском српском народу и разумијевање за дешавања на овим просторима.

Руску делегацију чинили су потпредсједник Руске академије наука и члан предсједништва Руског историјског друштва Николај Макаров, члан предсједништва Руског историјског друштва и извршни директор фонда „Историја домовине“ Константин Могилевскиј, министар-савјетник Амбасаде Русије у БиХ Алексеј Керестеђијанц, први секретар Амбасаде Русије Антон Соколов, портпарол Руског историјског друштва Сергеј Копилов и шеф дописништва новина „Руска газета“ Александр Борисов.

Састанку су присустовали проректор за студентска питања, културу, умјетност и спорт проф. мр Сандра Ивановић, проректор за наставу проф. др Вера Ћевриз-Нишић, проректор за науку, истраживање и развој доц. др Јелена Крунић и проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета доц. др Марко Гутаљ.