Сенат УИС-а: Почасни докторат за Петера Хандкеа

На сједници Сената Универзитета у Источном Сарајеву, одржаној 26. децембра, једногласно је донијета  одлука о додјели почасног доктората Универзитета у Источном Сарајеву Петеру Хандкеу за изузетан допринос културном и умјетничком стваралаштву.

Овом одлуком су иницијативе наставно-научних вијећа Филозофског факултета, Факултета физичког васпитања и спорта и Медицинског факултета, у складу са Интерним правилником Универзитета који регулише област додјеле признања, достављене Одбору за додјелу признања Универзитета на даљу процедуру, конкретно, упућивање коначног приједлога према Сенату.

Петер Хандке аустријски је књижевник и активиста, њемачко-словеначког поријекла, инострани члан Академије наука и умјетности Републике Српске (АНУРС) и Српске академије наука и уметности (САНУ). Један је од најсвестранијих и најплодоноснијих писаца њемачког говорног подручја. Написао је стотињак књига, које укључују романе, драме, збирке пјесама, филмске сценарије…

Добитник је бројних награда, између осталих, Франц Кафка, Томас Ман, Међународне награде Ибсен, Америчке награде за књижевност, као и признања и Милован Видаковић. Хандке је и почасни доктор Универзитета у Клагенфурту и Универзитета у Салзбургу. 

Петер Хандке је добитник Нобелове награде за књижевност за 2019. годину.