Senat UIS-a: Počasni doktorat za Petera Handkea

Na sjednici Senata Univerziteta u Istočnom Sarajevu, održanoj 26. decembra, jednoglasno je donijeta  odluka o dodjeli počasnog doktorata Univerziteta u Istočnom Sarajevu Peteru Handkeu za izuzetan doprinos kulturnom i umjetničkom stvaralaštvu.

Ovom odlukom su inicijative nastavno-naučnih vijeća Filozofskog fakulteta, Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta i Medicinskog fakulteta, u skladu sa Internim pravilnikom Univerziteta koji reguliše oblast dodjele priznanja, dostavlјene Odboru za dodjelu priznanja Univerziteta na dalјu proceduru, konkretno, upućivanje konačnog prijedloga prema Senatu.

Peter Handke austrijski je književnik i aktivista, njemačko-slovenačkog porijekla, inostrani član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU). Jedan je od najsvestranijih i najplodonosnijih pisaca njemačkog govornog područja. Napisao je stotinјak knjiga, koje uklјučuju romane, drame, zbirke pjesama, filmske scenarije…

Dobitnik je brojnih nagrada, između ostalih,  Franc Kafka, Tomas Man, Međunarodne nagrade Ibsen, Američke nagrade za književnost, kao i priznanja i Milovan Vidaković. Handke je i počasni doktor Univerziteta u Klagenfurtu i Univerziteta u Salzburgu. 

Peter Handke je dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu.