Ректор Кулић уприличио новогодишњи пријем за новинаре

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић, заједно са својим сарадницима, данас је организовао новогодишњи пријем за новинаре и захвалио им се на успјешној сарадњи и коректном односу, пожеливши да им 2020. година донесе добро здравље, професионални и породични успјех.

На пријему, организованом у Ректорату, ректор Кулић је истако да Универзитет у Источном Сарајеву ову годину завршава веома успјешно, додајући да је почетак године био турбулентан. Нагласио је да је потребно вратити углед Универзитета како међу студентима, локалном заједницом, тако и академским особљем, те да се кренуло добрим путем.

Напоменуо је да је у овој години доста урађено и када је ријеч о квалитету наставе и научноистраживачког рада.

“Коначно смо усвојили Правилник о студирању на трећем циклусу студија – докторским студијама, гдје смо јасно дефинисали одређена правила која ће нам дати могућност и да научноистраживачки рад, а посебно изборе у наставничка, односно академска звања, можемо да прилагодимо новом закону који ће бити врло брзо усвојен. То ће нам дати могућност да Универзитет у Источном Сарајеву постане видљив на свим академским мрежама гдје се мјери квалитет наставе научноистраживачког рада”, истакао је ректор Кулић.

Он је додао да остаје да се ријеше проблеми у наредној години, прије свега, трајни смјештај Факултета физичког васпитања и спорта.

“Мислим да ће тај проблем у наредној години бити ријешен. Такође, о изградњи нове зграде Ректората сам разговарао са ресорним министром и начелником општине Источно Ново Сарајево Љубишом Ћосићем и на добром смо путу да и то питање ријешимо. У оквиру те зграде планирамо да се изгради и простор за Музичку академију која је бисер Универзитета”, рекао је ректор Кулић.

На сједници Сената Универзитета у Источном Сарајеву једногласно је донесена одлука о додјели почасног доктората Универзитета добитнику Нобелове награде за књижевност за ову годину Петеру Хандкеу за изузетан допринос културном и умјетничком стваралаштву, нагласио је ректор Кулић.

“Мислим да је то јако важно за Универзитет. То ће бити први нобеловац који ће бити почасни доктор Универзитета у Источном Сарајеву и који ће у сваком случају промовисати ову институцију”, истакао је ректор Кулић.

Иницијативе наставно-научних вијећа Филозофског факултета, Факултета физичког васпитања и спорта и Медицинског факултета из Фоче, у складу са интерним правилником Универзитета који регулише област додјеле признања, достављене су Одбору за додјелу признања Универзитета на даљу процедуру, конкретно, упућивање коначног приједлога према Сенату.