Старт / Вијести - Музичка aкадемија / На Музичкој академији завршени „Дани Војина Комадине“

На Музичкој академији завршени „Дани Војина Комадине“

На Музичкој академији Универзитета у  Источном Сарајеву 13. и 14. децембра 2019. године одржани су „Дани Војина Комадине“ у оквиру којих је организован и први научни скуп „Савремено и традиционално у музичком стваралаштву“ који је већим дијелом био посвећен проучавању стваралаштва композитора Војина Комадине.

Током два дана трајања манифестације одржана су предавања из области музикологије, музичке педагогије, музичке теорије и извођаштва, а радове из ових области пријавили су учесници из Украјине, Русије, Србије, Хрватске и БиХ. Један од 26 излагача на научном скупу, био је и син композитора проф. мр Зоран Комадина који је, у оквиру пленарног предавања, говорио на тему: „Однос према традицији у босанским партитама Војина Комадине“. Пленарно предавање на тему „Композиторско-стилске мијене у опусу Војина Комадине. Нацрт за естетику стварања.“ одржао је и др Иван Чавловић професор емеритус, музиколог и композитор, савременик и колега Војина Комадине.

На свечаном отварању изведена су Комадинина дјела: „Пет прелудијума“ за клавир,  у извођењу Бартоломеја Станковића и „Пјесма и игра“ за виолину и клавир коју су извели Јован Богосављевић, виолина и Соња Радојковић, клавир. 

 У оквиру манифестације одржан је и веома успјешан концерт на којем су сопран Клаудија Кркотић и пијаниста Соња Радојковић промовисале компакт диск „Тражим помиловање“, вокални опус за глас и клавир Војина Комадине.

У завршном дијелу ове манифестације, која се на Музичкој академији у Источном Сарајеву реализује трећу годину заредом, професор на Музичкој академији Валентина Дутина и виши асистент Ивана Церовић, промовисале су ауторски рад, студију „Аналитички приказ музичког дјела кроз призму и интеракцију различитих музичких динамика“.

Овогодишњи „Дани Војина Комадине“ били су врло успјешни и богати садржајима, а организатори изражавају задовољство што ова манифестација постаје један од важнијих догађаја које организује Музичка академија, са надом да ће у наредним годинама постати традиционални сусрети композитора, извођача, музичких теоретичара  и педагога, као и мјесто гдје ће се, кроз концерте и стручна предавања, промовисати и савремена умјетничка музика.