Медицински факултет промовисао 111 дипломаца

На свечаној церемонији Медицинског факултета у Фочи, одржаној 14. децембра у Градском позоришту, 111 дипломаца свечано је ступило у љекарску професију, а овом приликом су промовисана и два магистра медицинских наука, те три мастера.

Промовисан је један мастер здравствене његе и два мастера специјалне едукације и рехабилитације, а Хипократову заклетву је положило 52 доктора медицине, 20 доктора стоматологије, 21 медицинар здравствене његе и 18 професора специјалне едукације и рехабилитације који су студије завршили у протеклих годину дана.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић рекао је да је Медицински факултет најбољи са Универзитета по томе што је једини већ у јуну испунио уписну квоту.

“Затим према броју пројеката у којем учествују наши наставници и сарадници, према броју цитата и објављених радова у међународним часописима са импакт фактором, као и према квалитету размјене студената и асистената”, рекао је ректор Кулић.

Дипломци Медицинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву тражени су широм региона, а како би квалитетом били још конкурентнија високошколска установа најављена је модернизација наставе, акредитација студијских програма-специјалне едукације и рехабилитације и здравствене његе, инфраструктурни пројекти и проширење капацитета зграде овог факултета.

Декан Медицинског факултета проф. др Дејан Бокоњић рекао је да је први план за наредну годину увођење наставе на енглеском језику, јер се очекује око 50 страних студената, што ће утицати на интернационализацију факултета, Универзитета и локалне заједнице.

“Наше докторске студије и Центар за биомедицинска истраживања већ дају велике резултате, објављују се научно-истраживачки радови у озбиљним часописима на СЦИ листи”, рекао је декан Бокоњић.

Најбољи студент студијског програма Медицина, Миланка Тривковић из Зворника са просјеком 9,76, свој дугогодишњи труд, рад и учење већ је крунисала запослењем у зворничком Дому здравља.

“Медицина је захтјевна, тражи пуно одрицања, труда и рада, али ко се пронађе у томе и воли је, истраје и успије на крају. Поносна сам на ову награду, а тренутно радим као доктор породичне медицине у Дому здравља у Зворнику и задовољна сам”, рекла је Тривковићева.

Медицински факултета у Фочи за 26 година постојања и рада израстао је у озбиљну и респектабилну институцију посвећену највишим стандрадима у образовању и научном истраживању и са правом важи за перјаницу Универзитета у Источном Сарајеву.

Факултет данас има четири студијска програма – медицина, стоматологија, здравствена њега и специјална едукација и рехабилитација, а 2014. године заживио је и трећи циклус судија.

На Факултету тренутно студира око 1.500 студената из Српске, Федерације БиХ, Србије и Црне Горе.

Извор: СРНА/ВЕБ редакција