Medicinski fakultet promovisao 111 diplomaca

Na svečanoj ceremoniji Medicinskog fakulteta u Foči, održanoj 14. decembra u Gradskom pozorištu,  111 diplomaca svečano je stupilo u lјekarsku profesiju, a ovom prilikom su promovisana i dva magistra medicinskih nauka, te tri mastera.

Promovisan je jedan master zdravstvene njege i dva mastera specijalne edukacije i rehabilitacije, a Hipokratovu zakletvu je položilo 52 doktora medicine, 20 doktora stomatologije, 21 medicinar zdravstvene njege i 18 profesora specijalne edukacije i rehabilitacije koji su studije završili u proteklih godinu dana.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić rekao je da je Medicinski fakultet najbolјi sa Univerziteta po tome što je jedini već u junu ispunio upisnu kvotu.

“Zatim prema broju projekata u kojem učestvuju naši nastavnici i saradnici, prema broju citata i objavlјenih radova u međunarodnim časopisima sa impakt faktorom, kao i prema kvalitetu razmjene studenata i asistenata”, rekao je rektor Kulić.

Diplomci Medicinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu traženi su širom regiona, a kako bi kvalitetom bili još konkurentnija visokoškolska ustanova najavlјena je modernizacija nastave, akreditacija studijskih programa-specijalne edukacije i rehabilitacije i zdravstvene njege, infrastrukturni projekti i proširenje kapaciteta zgrade ovog fakulteta.

Dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Dejan Bokonjić rekao je da je prvi plan za narednu godinu uvođenje nastave na engleskom jeziku, jer se očekuje oko 50 stranih studenata, što će uticati na internacionalizaciju fakulteta, Univerziteta i lokalne zajednice.

“Naše doktorske studije i Centar za biomedicinska istraživanja već daju velike rezultate, objavlјuju se naučno-istraživački radovi u ozbilјnim časopisima na SCI listi”, rekao je dekan Bokonjić.

Najbolјi student studijskog programa Medicina, Milanka Trivković iz Zvornika sa prosjekom 9,76, svoj dugogodišnji trud, rad i učenje već je krunisala zaposlenjem u zvorničkom Domu zdravlјa.

“Medicina je zahtjevna, traži puno odricanja, truda i rada, ali ko se pronađe u tome i voli je, istraje i uspije na kraju. Ponosna sam na ovu nagradu, a trenutno radim kao doktor porodične medicine u Domu zdravlјa u Zvorniku i zadovolјna sam”, rekla je Trivkovićeva.

Medicinski fakulteta u Foči za 26 godina postojanja i rada izrastao je u ozbilјnu i respektabilnu instituciju posvećenu najvišim standradima u obrazovanju i naučnom istraživanju i sa pravom važi za perjanicu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Fakultet danas ima četiri studijska programa – medicina, stomatologija, zdravstvena njega i specijalna edukacija i rehabilitacija, a 2014. godine zaživio je i treći ciklus sudija.

Na Fakultetu trenutno studira oko 1.500 studenata iz Srpske, Federacije BiH, Srbije i Crne Gore.

Izvor: SRNA/VEB redakcija