Дани Војина Комадине на Музичкој академији

Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву 13. и 14. децембра организује манифестацију „Дани Војина Комадине“ у оквиру које ће бити одржан Први научни скуп “Савремено и традиционално у музичком стваралаштву”.

Отварање манифестације „Дани Војина Комадине“ и научног скупа „Савремено и традиционално у музичком стваралаштву“ је у петак, 13. децембра, у 13:30 часова у сали Музичке академије.

Током два дана манифестације, биће одржана предавања из области музикологије, музичке педагогије, музичке теорије и извођаштва.

У оквиру манифестације у петак, 13. децембра, у 19:30 часова биће одржан концерт на којем ће се промовисати компакт диск „Тражим помиловање“ (вокални опус за глас и клавир Војина Комадинe). На концерту ће наступити сопран Клаудија Кркотић и пијанисткиња Соња Радојковић.

У суботу, 14. децембра, у 12:00 часова биће одржана промоција књиге „Аналитички приказ музичког дјела кроз призму и интеракцију различитих музичких динамика“ аутора Валентине Дутине и Иване Церовић.

Војин Комадина рођен је 1933. године у Карловцима у Краљевини Југославији, а рано дјетињство провео у Црној Гори (Бар, Котор), Бих (Бихаћ) и Србији (Сремска Каменица), гдје је његов отац службовао као официр. Од 1941. године породица се настањује у Београду који постаје трајнија дестинација породице.

Средњу музичку школу „Станковић“ завршио је у Београду, а први наступ као композитор имао је у Тузли 1954. године. Музичку академију Универзитета у Београду уписао је 1955. године, а 1957. године прелази у Сарајево на Музичку академију, гдје је дипломирао 1960. године.

За свој стваралачки рад Комадина је добио велики број награда и признања. Још као студент добитник је неколико награда. Награђивана су његова дјела различитих жанрова, од музике за дјецу до музичко-сценских дјела.

Био је дугогодишњи професор на Музичкој академији у Сарајеву и члан Академије наука и умјетности Републике Српске од њеног оснивања.

Преминуо је у Београду 9. фебруара 1997. године.