Факултети Универзитета у Источном Сарајеву на Фестивалу науке у Бањој Луци

Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске 28. и 29. новембра 2019. године организоваће девети по реду Фестивал науке у Бањој Луци, чији је циљ популаризација науке и технологије у Републици Српској.

Фестивал науке ће се одржати на четири локације: у Каменој кући на тврђави Кастел и у бањалучком Дому омладине предвиђене су изложбе, експонати и научни екперименти, а у тржном центру Делта планет и на Природно-математичком факултету (Младена Стојановића 2) биће постављен по један планетаријум, у којем се пројектују слике звјезданог неба и универзума.

На све четири локације посјетиоци ће моћи да дођу од 10:00 до 20:00 часова током оба дана, а отварање Фестивала је 28. новембра 2019. године у Каменој кући у 10:00 часова.

Факултети Универзитета у Источном Сарајеву на Фестивалу науке 

Машински факултет ће у четвртак, 28. новембра учествовати на овогодишњем сајму науке. Сви посјетиоце имаће прилику да погледају радовe наших студената, науче да мјере температуру помоћу термовизијских камера, али и да виде принцип рада 3Д штампача и 3Д скенера.

Технолошки факултет, на овогодишњем Фестивалу науке, ће се представити са експонатима и занимљивим огледима из хемије, биологије и физике.

Педагошки факултет ће представити софтверски алат у детекцији здравствених поремећаја код дјеце.

Медицински факултет традиционално ће и ове године учестовати на Фестивалу науке, а посјетиоцима ће бити представљене сљедеће теме:

  • Фазе ћелијског циклуса,
  • Paramecium – модел једноћелијских еукариотских организама,
  • Трајни препарати ћелија,
  • Изолација ДНК из банане.

Улаз на Фестивал науке на свим локацијама је бесплатан.