Fakulteti Univerziteta u Istočnom Sarajevu na Festivalu nauke

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske 28. i 29. novembra 2019. godine organizovaće deveti po redu Festival nauke u Banjoj Luci, čiji je cilј popularizacija nauke i tehnologije u Republici Srpskoj.

Festival nauke će se održati na četiri lokacije: u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel i u banjalučkom Domu omladine predviđene su izložbe, eksponati i naučni ekperimenti, a u tržnom centru Delta planet i na Prirodno-matematičkom fakultetu (Mladena Stojanovića 2) biće postavlјen po jedan planetarijum, u kojem se projektuju slike zvjezdanog neba i univerzuma.

Na sve četiri lokacije posjetioci će moći da dođu od 10:00 do 20:00 časova tokom oba dana, a otvaranje Festivala je 28. novembra 2019. godine u Kamenoj kući u 10:00 časova.

Fakulteti Univerziteta u Istočnom Sarajevu na Festivalu nauke

Mašinski fakultet će u četvrtak, 28. novembra učestvovati na ovogodišnjem sajmu nauke. Svi posjetioce imaće priliku da pogledaju radove naših studenata, nauče da mjere temperaturu pomoću termovizijskih kamera, ali i da vide princip rada 3D štampača i 3D skenera.

Tehnološki fakultet, na ovogodišnjem Festivalu nauke, će se predstaviti sa eksponatima i zanimlјivim ogledima iz hemije, biologije i fizike.

Pedagoški fakultet će predstaviti softverski alat u detekciji zdravstvenih poremećaja kod djece.

Medicinski fakultet tradicionalno će i ove godine učestovati na Festivalu nauke, a posjetiocima će biti predstavlјene slјedeće teme:

  • Faze ćelijskog ciklusa,
  • Paramecium – model jednoćelijskih eukariotskih organizama,
  • Trajni preparati ćelija,
  • Izolacija DNK iz banane.

Ulaz na Festival nauke na svim lokacijama je besplatan.