Свечано обиљежен Дан Економског факултета Пале

Економски факултет Универзитета у Источном Сарајеву у петак, 22. новембра, свечано је обиљежио Дан факултета, 67 година традиције и 26 година рада у Републици Српској.

Диплому Економског факултета ове године стекао је један магистар економских наука, 16 магистара и мастера економије, потом 68 дипломираних економиста, од тога 23 на студијском програму туризам и хотелијерство.

Декан Економског факултета проф. др Радомир Божић истакао је да на Економском факултету студира 571 студент на првом циклусу студија, док на шест студијских програма другог циклуса студира 86 студената. До сада је на Економском факултету Пале дипломирало 2153 студента, магистраске и мастер радове одбранио је 238 кандидат, а докторирало је 27 кандидата.

Присјећајући се почетака рада овог Факултета академске 1993/1994. године, декан Божић је рекао да су тих година били тешки радни услови, без једне једине књиге, али и без учионице и документа који би дали смјернице за успостављање и функционисање.

“Само смо имали професоре и студенте. Данас смо у објекту који представља један од најсавременијих за рад факултета у БиХ. Сматрамо да на прави начин приступамо нашим активностима и да студентима дајемо квалитетна знања и вјештине”, рекао је декан Економског факултета.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић честитао је још једној генерацији дипломаца, али и руководству и свим запосленим на 67 година традиције и 26 година рада у Српској Економског факултета Пале.

На свечаности су уручена признања и награде најбољим студентима. Најбољи студент другог циклуса студија на Економском факултету са просјеком 9,75 је Снежана Бојовић, а најбољи студент првог циклуса је Наташа Лиздек са просјечном оцјеном 9,89.

Наташа Лиздек је поручила да је веома тежак пут до дипломе, али да је задовољна квалитетом наставе која јој је пружена на Факултету.

Удружење економиста Републике Српске – SWОТ и Општина Источно Ново Сарајево наградиле су најбоље студенте Еконосмког факултета „лаптоп“ рачунарима. Награде су уручили извршни директор SWOT-а Саша Грабовац и начелник Општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић.

Најбољи активни студенти у протеклој академској 2018/19. годину су Јелена Симовић и Кристина Рајић са просјечном оцјеном 9,75 (прва година), Нина Брчкало 9,88 (друга година) и Дејан Пљуцо 9,86 (трећа година). Студенте је наградила Општина Пале пригодним новчаним наградама које им је уручио начелник Бошко Југовић.

Бесплантно школовање на рачун Економског факултета добило је и пет најбољих новоуписаних студента на мастер студију.

Захвалницу за допринос развоју Факултета добили су АПИФ РС, Пореска управа РС, ИРБ РС, „Addico banka“, Општина Рогатица и Бојана Милошевић (НУБ РС). Захвалницу за десет година рада добили су доц. др Горан Балотић, Бојана Пушара Вуковић, Рајка Гутаљ, Добрила Гашановић, Бојан Нерић и мр Јован Деурић.

На свечаности обратили су се и грдоначелник Источног Сарајева господин Ненад Вуковић и проф. др Горан Поповић, продекан Економског факултета у Бањој Луци. Честитку поводом Дана факултета упутио је српски члан Предсјеништва БиХ господин Милорад Додик.

У умјетничком дијелу свечаности наступили су студенти Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву мр Слађана Ковач (флаута) и мр Маја Жужа (клавир) изводећи нумере ”Пасторала” Милана Пребанде и ”Балканска игра бр. 7” Марка Тајчевића.

Свечаности су присустовали и проректор за студентска питања, културу, умјетност и спорт проф. мр Сандра Ивановић, проректор за науку, истраживање и развој доц. др Јелена Крунић, као и бројни професори нашег Универзитета, те гости из јавног и политичког живота.