Svečano obilјežen Dan Ekonomskog fakulteta Pale

Ekonomski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu u petak, 22. novembra, svečano je obilјežio Dan fakulteta, 67 godina tradicije i 26 godina rada u Republici Srpskoj.

Diplomu Ekonomskog fakulteta ove godine stekao je jedan magistar ekonomskih nauka, 16 magistara i mastera ekonomije, potom 68 diplomiranih ekonomista, od toga 23 na studijskom programu turizam i hotelijerstvo.

Dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Radomir Božić istakao je da na Ekonomskom fakultetu studira 571 student na prvom ciklusu studija, dok na šest studijskih programa drugog ciklusa studira 86 studenata. Do sada je na Ekonomskom fakultetu Pale diplomiralo 2153 studenta, magistraske i master radove odbranio je 238 kandidat, a doktoriralo je 27 kandidata.

Prisjećajući se početaka rada ovog Fakulteta akademske 1993/1994. godine, dekan Božić je rekao da su tih godina bili teški radni uslovi, bez jedne jedine knjige, ali i bez učionice i dokumenta koji bi dali smjernice za uspostavlјanje i funkcionisanje.

“Samo smo imali profesore i studente. Danas smo u objektu koji predstavlјa jedan od najsavremenijih za rad fakulteta u BiH. Smatramo da na pravi način pristupamo našim aktivnostima i da studentima dajemo kvalitetna znanja i vještine”, rekao je dekan Ekonomskog fakulteta.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić čestitao je još jednoj generaciji diplomaca, ali i rukovodstvu i svim zaposlenim na 67 godina tradicije i 26 godina rada u Srpskoj Ekonomskog fakulteta Pale.

Na svečanosti su uručena priznanja i nagrade najbolјim studentima. Najbolјi student drugog ciklusa studija na Ekonomskom fakultetu sa prosjekom 9,75 je Snežana Bojović, a najbolјi student prvog ciklusa je Nataša Lizdek sa prosječnom ocjenom 9,89.

Nataša Lizdek je poručila da je veoma težak put do diplome, ali da je zadovolјna kvalitetom nastave koja joj je pružena na Fakultetu.

Udruženje ekonomista Republike Srpske – SWOT i Opština Istočno Novo Sarajevo nagradile su najbolјe studente Ekonosmkog fakulteta „laptop“ računarima. Nagrade su uručili izvršni direktor SWOT-a Saša Grabovac i načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić.

Najbolјi aktivni studenti u protekloj akademskoj 2018/19. godinu su Jelena Simović i Kristina Rajić sa prosječnom ocjenom 9,75 (prva godina), Nina Brčkalo 9,88 (druga godina) i Dejan Plјuco 9,86 (treća godina). Studente je nagradila Opština Pale prigodnim novčanim nagradama koje im je uručio načelnik Boško Jugović.

Besplantno školovanje na račun Ekonomskog fakulteta dobilo je i pet najbolјih novoupisanih studenta na master studiju.

Zahvalnicu za doprinos razvoju Fakulteta dobili su APIF RS, Poreska uprava RS, IRB RS, „Addico banka“, Opština Rogatica i Bojana Milošević (NUB RS). Zahvalnicu za deset godina rada dobili su doc. dr Goran Balotić, Bojana Pušara Vuković, Rajka Gutalј, Dobrila Gašanović, Bojan Nerić i mr Jovan Deurić.

Na svečanosti obratili su se i grdonačelnik Istočnog Sarajeva gospodin Nenad Vuković i prof. dr Goran Popović, prodekan Ekonomskog fakulteta u Banjoj Luci. Čestitku povodom Dana fakulteta uputio je srpski član Predsjeništva BiH gospodin Milorad Dodik.

U umjetničkom dijelu svečanosti nastupili su studenti Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu mr Slađana Kovač (flauta) i mr Maja Žuža (klavir) izvodeći numere ”Pastorala” Milana Prebande i ”Balkanska igra br. 7” Marka Tajčevića.

Svečanosti su prisustovali i prorektor za studentska pitanja, kulturu, umjetnost i sport prof. mr Sandra Ivanović, prorektor za nauku, istraživanje i razvoj doc. dr Jelena Krunić, kao i brojni profesori našeg Univerziteta, te gosti iz javnog i političkog života.