На Медицинском факултету организован округли сто „Заштита права дјеце и борбa против насиља над дјецом“

У организацији Центра за злостављање и занемаривање дјеце при Центру за Мајку и дијете УБ Фоча, Канцеларије Омбудсмана за дјецу Републике Српске и Медицинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву организован је округли сто под називом „Заштита права дјеце и борбa против насиља над дјецом“.

На округолом столу, одржанмом 14. новембра у амфитеатру Медицинског факултета у Фочи, истакнуто је да су у Републици Српској присутни сви облици насиља над дјецом, од физичког, сексуалног, вршњачког, интернет до емотивног насиља.

Руководилац Центра, декан Медицинског факултета проф. др Дејан Бокоњић рекао је да се дјеци у Центру пружа помоћ и да се шаљу на психичку и физичку рехабилитацију. Декан Бокоњић је нагласио да је циљ округлог стола да се побољша комуникација са основним и средњим школама, центрима за социјални рад, домовима здравља и полицијским управама, те да се њихов кадар на неки начин едукује како да лакше примијете симптоме на дјетету који указују на злостављање, коме и како да пријаве.

Учесницима округлог стола обратила  се и специјалиста медицинске психологије у Универзитетској болници Фоча Александра Саламадић која је истакла да емотивно злостављање код дјеце оставља тешке посљедице – душевне, али и физичке, попут психосоматских болести.

У 2018. години институција Омбудсмана за дјецу обрадила је 137 предмета разних облика злостављања и занемаривања дјеце.

Дјечији омбудсман Драгица Радовић, на одржамом скупу, рекла је да је број злостављане и занемарене дјеце далеко већи.

Она је навела да је у збирном извјештају Министарства породице, омладине и спорта за 2018. годину евидентирано 778 случајева насиља над дјецом.

Након представљања резултата досадашњег рада Центра за злостављање и занемаривање дјеце УБ Фоча и Канцеларије Омбудсмана за дјецу Републике Српске, учесници у утврдили смјернице будућег дјеловања и усвојили закључке, све с циљем унапређења друштвене бриге и заштите дјеце од различитих облика занемаривања, злостављања и насиља.