IN MEMORIAM – академик Љубомир Зуковић

Академик проф. др Љубомир Зуковић (1937-2019) преминуо је 19. октобра 2019. године у Новом Саду. Студирао је на Филозофском факултету у Београду на Одсеку за историју југословенске и светске књижевности, гдје је и дипломирао 1961. године. Двије године касније на истом факултету одбранио је магистарски рад. Свој радни вијек започео је као професор Савремене књижевности и Теорије књижевности на Педагошкој академији у Никшићу. Докторирао је на Филозофском факултету у Београду. Радио је и као професор у иностранству. Предавао је Историју српске књижевности на Славистичкој катедри Универзитета у Манхајму, а Историју југословенске књижевности држао је, такође, у Манхајму, потом у Хајделбергу, Инзбруку, Ерпандгену и Дармштату. Учествовао је на бројним научним скуповима у земљи и иностранству.

Послије првих вишестраначких избора именован је за замјеника министра за образовање, науку, културу и физичку културу у Влади, тадашње СР БиХ. На тој дужности је био све до избијања рата. Од почетка рата па до краја 1995. био је министар за образовање, науку, културу и спорт у Влади Републике Српске, а све до издвајања Министарства вјера водио је и послове тога ресора. Потом је биран за министра без портфеља, и истовремено држао наставу на Филозофском факултету у Српском Сарајеву. Од 1998. па до краја 2001. године био је први амбасадор БиХ у Грчкој и за то вријеме радио је на успостављању културних веза Републике Српске са Грчком.

За свој научни и друштвени ангажман Љубомир Зуковић је добио бројна признања у земљи и иностранству: признање „за посебне заслуге у развоју историје српске литературе“, којим је Међународна академија хуманистичких и природних наука „Кнежева Шчербатових“ Зуковића изабрала за свог редовног члана. За свој научни допринос нашој науци о књижевности Зуковић је биран у Академију наука Републике Српске, прво за дописног члана (27. јуна 1997), а онда и за редовног члана (21. јуна 2004). Обављао је и дужност потпредсједника АНУРС, на коју је изабран 18. октобра 2004. године, и био је  на челу научног тима за израду Енциклопедије Републике Српске.

Академик Љубомир Зуковић биће сахрањен у Пљевљима, 22.10.2019. године.