Богата концертна активност дуа „Levante“

Дуо „Levante“, кога чине ванредни професор мр Војислав Ивановић и асистент на Одсјеку за гитару Музичке академије УИС-а ма Александра Ивановић, остварили су низ запажених наступа током цијеле године, а врхунац представља недавно завршена турнеја у Америци.

Серија успјеха почела је у септембру 2018. године, изврсним концертом и мајсторским радионицама на Фестивалу гитаре у Аликантеу (Шпанија), а наставила се турнејом у Америци, гдје су у априлу и мају 2019. године одржали, са одушевљењем примљене, концерте и мајсторске радионице у Оклахома Ситију и Норману (Оклахома), те Даласу и Аустину (Тексас).

У јуну 2019. године професор Војислав Ивановић је, као предавач и члан жирија, учествовао на „GFA“ (Guitar Foundation of America)  у Мајамију (Флорида). „GFA“ је највећа свјетска манифстација посвећена класичној гитари. Тада одржано Ивановићево предавање – будућа књига „The Musical Bonsai“, на тему композиције и умјетности писања за гитару, примљено је са одушевљењем, а  учешће у раду жирија такмичења ове фондације ријетка је част која је припала професору Ивановићу, а у чијем раду учествују само највећа имена свјетске гитаре.

Након учешћа у раду жирија и предавања на неколико домаћих фестивала, професор Ивановић учествовао је  и као почасни гост и у раду „Transilvania Guitar Festa“ у Румунији.

Дуо „Levante“, који изводи ауторску музику Војислава Ивановића, за двије гитаре, недавно се поново представио публици у САД-у. Дуо је наступио на 16 концерата у Фаргоу, Гранд Форксу, Томпсону („Velley City University“, „North Dakota“), Минеаполису (Минесота), у 6 сала у Чикагу и Скокиу (Илиноис), Индианаполису (Индиана), Рочестеру (Њујорк), гдје се издваја мајсторска радионица у једној од најчувенијих свјетских музичких институција “Eastman School of Music”, као и концерт на Универзитету у Хартфорду (Конектикат).

На посљедњем концерту одушевљеној публици се придружио и чувени гитариста и педагог, Oscar Ghiglia, професор на „Julliard School of Music“ у Њујорку и ученик  легендарног Andresa Segovie, који је забиљежио: „Било је изузетно задовољство чути такву ријетку комбинацију елемената: савршен дуо гитара, Александра и Војислав Ивановић, који је и композитор практично цијелог програма, изведеног у потпуној хармонији прелијепог звука и завидног ансамбл наступа, кроз лепезу музичких стилова од џеза до балканских плесних ритмова, све уз један од најпознатијих Бахових корала! Све то са непогрешивим личним укусом“.

Један од значајних резултата завршене турнеје  су и контакти које је дуо „Levante“ остварио са низом универзитета у Америци као што су „Oklahoma University“, „North Dakota University“, „Minnesota University“, „Valley City University“, „Rochester i Hartford University“, а са неким од њих Универзитет у Источном Сарајеву и Музичка академија потписаће протокол о сарадњи.