Руководство Универзитета разговарало са министром Срђаном Рајчевићем

Руководство Универзитета у Источном Сарајеву предвођено ректором проф. др Миланом Кулићем данас се, у просторијама Ректората, састало са министром за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске мр Срђаном Рајчевићем.

На данашњем састанку разговарало се о активностима које се спроводе на Универзитету  у Источном Сарајеву, као и о Преднацрту закона о високом образовању Републике Српске.

Ректор Универзитета проф. др Милан Кулић рекао је да је Преднацрт закона о високом образовању Републике Српске, по свом садржају и предвиђеним рјешењима најбољи до сада.

“Мислим да ћемо када овај закон буде усвојен ријешити многе проблеме”, рекао је ректор Кулић и навео да је измјена која се тиче услова избора у звања боље ријешена него у постојећем закону јер предвиђа да наставници и сарадници објављују радове у часописима од међународног значаја.

Ректор је на данашњем састанку рекао да се мора учинити све да студијски програми који су од националног значаја, као што је Српски језик и књижевност, Историја или факултети попут Богословског имају посебан статус, истичући да не долази у обзир гашење ниједног студијског програма.

“Наш задатак је да направимо стратегију и побољшамо упис на поједене студијске програме сљедеће академске године“, рекао је ректор Кулић нагласивши да се већ кренуло са кампањом и да је изашао информатор за бруцоше те да ће ускоро бити започете посјете средњим школама у дијелу Српске у којем се налазе факултети УИС-а.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске мр Срђан Рајчевић рекао је да ће се концепт реформе високог образовања заснивати на три принципа – интернационализација, модернизација и рационализација. Изразио је наду да ће путем нових закона и обезбјеђивања квалитета бити створене добре претпиставке за цјелокупну реформу.

“Испред нас је још доста посла – потребно је да у оперативним могућностима створимо што бољи амбијент како би наше наставно особље стекло већу међународну видљивост и како бисмо дошли до што вишег квалитета у настави и могли да се поредимо са регионом, а након тога и са Европом”, закључио је министар Рајчевић.

Данашњем састанку присуствовали су начелник Општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић, шеф кабинета министра Дејан Ћућун, проректор  за студентска питања, културу, умјетност и спорт проф. мр Сандра Ивановић, проректор за наставу проф. др Вера Ћевриз – Нишић, проректор за науку, истраживање и развој доц. др Јелена Крунић и проректор за људске и материјалне ресурсе проф. др Срђан Лалић.