Rukovodstvo Univerziteta razgovaralo sa ministrom Srđanom Rajčevićem

Rukovodstvo Univerziteta u Istočnom Sarajevu predvođeno rektorom prof. dr Milanom Kulićem danas se, u prostorijama Rektorata, sastalo sa ministrom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske mr Srđanom Rajčevićem.

Na današnjem sastanku razgovaralo se o aktivnostima koje se sprovode na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, kao i o Prednacrtu zakona o visokom obrazovanju Republike Srpske.

Rektor Univerziteta prof. dr Milan Kulić rekao je da je Prednacrt zakona o visokom obrazovanju Republike Srpske po svom sadržaju i predviđenim rješenjima najbolji i do sada.

“Mislim da ćemo kada ovaj zakon bude usvojen riješiti mnoge probleme”, rekao je rektor Kulić i naveo da je izmjena koja se tiče uslova izbora u zvanja bolje riješena nego u postojećem zakonu jer predviđa da nastavnici i saradnici objavljuju radove u časopisima međunarodnog značaja.

Rektor je na današnjem sastanku naglasio da se mora učiniti sve da studijski programi koji su od nacionalnog značaja, kao što je Srpski jezik i književnost, Istorija ili fakulteti poput Bogoslovskog imaju poseban status, ističući da ne dolazi u obzir gašenje nijednog studijskog programa.

“Naš zadatak je da napravimo strategiju i poboljšamo upis na pojedene studijske programe sljedeće akademske godine”, rekao je rektor Kulić naglasivši da se već krenulo sa kampanjom i da je izašao informator za brucoše, te da će uskoro biti započete posjete srednjim školama u dijelu Srpske u kojem se nalaze fakulteti UIS-a.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske mr Srđan Rajčević rekao je da će se koncept reforme visokog obrazovanja zasnivati na tri principa – internacionalizacija, modernizacija i racionalizacija. Ministar Rajčević je izrazio nadu da će putem novih zakona i obezbjeđivanja kvaliteta biti stvorene dobre pretpistavke za cjelokupnu reformu.

“Ispred nas je još dosta posla – potrebno je da u operativnim mogućnostima stvorimo što bolji ambijent kako bi naše nastavno osoblje steklo veću međunarodnu vidljivost i kako bismo došli do što višeg kvaliteta u nastavi i mogli da se poredimo sa regionom, a nakon toga i sa Evropom”, zaključio je ministar Rajčević.

Današnjem sastanku prisustvovali su načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić, šef kabineta ministra Dejan Ćućun, prorektor za studentska pitanja, kulturu, umjetnost i sport prof. mr Sandra Ivanović, prorektor za nastavu prof. dr Vera Ćevriz – Nišić, prorektor za nauku, istraživanje i razvoj doc. dr Jelena Krunić, prorektor za ljudske i materijalne resurse prof. dr Srđan Lalić.