Свечано отворен X симпозијум „Agrosym“

Десети јубиларни међунарнодни пољопривредни симпозијум „Agrosym 2019“, у организацији Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, Пољопривредног факултета Универзитета у Београду и Агрономског медитеранског института из Барија, данас је на Јахорини свечано отворио помоћник министра за научно-технолошки развој Републике Српске Синиша Марчић.

Марчић је рекао да је десети „Agrosym” један од највећих научних скупова овог типа у региону, а ресорно министарство у континуитету подржава његово организовање.

“Сматрамо да је ово један од најбоље организованих скупова и изузетна платформа за размјену знања, искустава, нових идеја и истраживачких резултата који могу бити од помочи не само Републици Српској, него и шире“, рекао је Марчић.

Према његовим ријечима, јако је важно пратити нове технологије, трендове и научна достигнућа, те да ће научници, који на овај симпозијум долазе из Европе и свијета, усвојити нова знања која ће омогућити добар правац за развој пољопривреде на овим просторима.

Помоћник министра пољопривреде Републике Српске Драган Кнежевић рекао је да је Министарство са задовољством прихватило покровитељство Симпозијујма јер су Републици Српској и пољопривреди потребни научни скупови.

“На оваквим скуповима могу се учити научна достигнућа из области пољопривреде која су везана за Српску и проблеме које има, а то су континуиране климатске промјене са којима се суочавамо и које праве проблеме у пољопривредној производњи”, навео је Кнежевић.

Предсједник Организационог одбора Симпозијума проф. др Весна Милић рекла је да је кроз рецензије прошло 900 радова из 82 земље, а да су теме из области производње, ратарства, воћарства, повртарства, органске пољопривреде, заштите животне средине и управљања природним ресурсима, сточарства, агроекономије и шумарства и агрошумарства.

Професорица Милић је додала да је јубиларни „Agrosym 2019“ посебно значајан јер се ове године први пут организују пословни сусрети за мала и средња предузећа да би могла да успоставе контакте не само у БиХ, него и у региону и ЕУ, што би им помогло да прошире производњу.

Симпозијум “Agrosym” представља добру прилику за размјену идеја, јачање постојећих и стварање нових академских мрежа, као и за подстицање дијалога академске заједнице, јавних институција, приватног сектора и организација цивилног друштва по питању најновијих глобалних и регионалних трендова у агропрехрамбеном сектору.

Учесници ће на Симпозијуму моћи директно да промовишу институције и активности, производе, услуге, иновације, успоставе нове пословне контакте и сарадњу, креирају нове пројектне идеје, потпишу различите партнерске уговоре и размијене знања и идеје у пољопривредно прехрамбеном сектору.

„Agrosym 2019″  ће трајати до 6. октобра, а организован је у сарадњи са бројним универзитетима, асоцијацијама, центрима и институтима из цијелог свијета.