Svečano otvoren X simpozijum „Agrosym“

Deseti jubilarni međunarnodni polјoprivredni simpozijum „Agrosym 2019“, u organizaciji Polјoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Polјoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Agronomskog mediteranskog instituta iz Barija, danas je na Jahorini svečano otvorio pomoćnik ministra za naučno-tehnološki razvoj Republike Srpske Siniša Marčić.

Mаrčić je rekao da je deseti „Agrosym“ jedan od najvećih naučnih skupova ovog tipa u regionu, a resorno ministarstvo u kontinuitetu podržava njegovo organizovanje.

„Smatramo da je ovo jedan od najbolјe organizovanih skupova i izuzetna platforma za razmjenu znanja, iskustava, novih ideja i istraživačkih rezultata koji mogu biti od pomoči ne samo Republici Srpskoj, nego i šire”, rekao je Marčić.

Prema njegovim riječima, jako je važno pratiti nove tehnologije, trendove i naučna dostignuća, te da će naučnici, koji na ovaj simpozijum dolaze iz Evrope i svijeta, usvojiti nova znanja koja će omogućiti dobar pravac za razvoj polјoprivrede na ovim prostorima.

Pomoćnik ministra polјoprivrede Republike Srpske Dragan Knežević rekao je da je Ministarstvo sa zadovolјstvom prihvatilo pokrovitelјstvo Simpozijujma jer su Republici Srpskoj i polјoprivredi potrebni naučni skupovi.

„Na ovakvim skupovima mogu se učiti naučna dostignuća iz oblasti polјoprivrede koja su vezana za Srpsku i probleme koje ima, a to su kontinuirane klimatske promjene sa kojima se suočavamo i koje prave probleme u polјoprivrednoj proizvodnji“, naveo je Knežević.

Predsjednik Organizacionog odbora Simpozijuma prof. dr Vesna Milić rekla je da je kroz recenzije prošlo 900 radova iz 82 zemlјe, a da su teme iz oblasti proizvodnje, ratarstva, voćarstva, povrtarstva, organske polјoprivrede, zaštite životne sredine i upravlјanja prirodnim resursima, stočarstva, agroekonomije i šumarstva i agrošumarstva.

Profesorica Milić je dodala da je jubilarni „Agrosym 2019“ posebno značajan jer se ove godine prvi put organizuju poslovni susreti za mala i srednja preduzeća da bi mogla da uspostave kontakte ne samo u BiH, nego i u regionu i EU, što bi im pomoglo da prošire proizvodnju.

Simpozijum „Agrosym“ predstavlјa dobru priliku za razmjenu ideja, jačanje postojećih i stvaranje novih akademskih mreža, kao i za podsticanje dijaloga akademske zajednice, javnih institucija, privatnog sektora i organizacija civilnog društva po pitanju najnovijih globalnih i regionalnih trendova u agroprehrambenom sektoru.

Učesnici će na Simpozijumu moći direktno da promovišu institucije i aktivnosti, proizvode, usluge, inovacije, uspostave nove poslovne kontakte i saradnju, kreiraju nove projektne ideje, potpišu različite partnerske ugovore i razmijene znanja i ideje u polјoprivredno prehrambenom sektoru.

„Agrosym 2019″  će trajati do 6. oktobra, a organizovan je u saradnji sa brojnim univerzitetima, asocijacijama, centrima i institutima iz cijelog svijeta.