Филозофски факултет УИС-а представљен на Форуму иностраних дипломаца Руске Федерације

У Руском центру за науку и културу „Руски дом“ 29. јуна 2019. године у Београду свечано је отворен Форум иностраних дипломаца Руске Федерације, а на овом догађају Универзитет у Источном Сарајеву представљала је др Вишња Вишњевац, руководилац Центра за руске студије и доцент на Катедри за русистику Филозофског факултета Пале.

Церемонију је отворила директор РЦНК „Руски дом“ у Србији Надежда Кушченкова, а учеснике Форума поздравио је и Владимир Четиј, предсjедник Свjетске асоцијације дипломаца, који је истакао да су главни циљеви Форума проширивање круга познанстава дипломаца, постизање сарадње са државним структурама, асоцијацијама дипломаца и бизнис организацијама.

Учесницима су се обратили и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Зоран Ђорђевић, представници Амбасаде Руске Федерације у Србији, Привредне коморе Москве, Россотрудничества, Државне думе Руске Федерације, предсjедници Асоцијације студената и дипломаца совјетских/руских универзитета Србије Радмила Тонковић и Бранимир Нешић.

Руски универзитети представили су своје образовне програме, програме за размjену студената и љетње школе, међународне акције и пројекте. Доц. др Вишња Вишњевац представила је Универзитет у Источном Сарајеву, Катедру за русистику и Центар за руске студије, али је истовремено најавила и нови програм Катедре за русистику под називом Руски језик и књижевност и међународни политички односи, истакаваши да је овај програм једниствен у читавом региону.

На форуму је свој програм представио и Руски универзитет дружбе народа са којим је Универзитет у Источном Сарајеву потписао споразум о сарадњи.

Форуму је присуствовао и директор Руске хуманитарне мисије Алексеј Полковников, са којом Филозофски факултет УИС-а успјешно сарађује.

Учесници су у конструктивним разговорима размијенили искуства ради што чвршће сарадње, а истакнута су и питања статуса руског језика у основним и средњим школама.

На Форуму су говорили представници Пољске, Чешке, Словачке, Словеније, Републике Српске, Реблике Србије, Либана и других земаља.