Filozofski fakultet UIS-a predstavljen na Forumu inostranih diplomaca Ruske Federacije

U Ruskom centru za nauku i kulturu „Ruski dom“ 29. juna 2019. godine u Beogradu svečano je otvoren Forum inostranih diplomaca Ruske Federacije, a na ovom događaju Univerzitet u Istočnom Sarajevu predstavljala je dr Višnja Višnjevac, rukovodilac Centra za ruske studije i docent na Katedri za rusistiku Filozofskog fakulteta Pale.

Ceremoniju je otvorila direktor RCNK „Ruski dom“ u Srbiji Nadežda Kuščenkova, a učesnike Foruma pozdravio je i Vladimir Četij, predsjednik Svjetske asocijacije diplomaca, koji je istakao da su glavni ciljevi Foruma proširivanje kruga poznanstava diplomaca, postizanje saradnje sa državnim strukturama, asocijacijama diplomaca i biznis organizacijama.

Učesnicima su se obratili i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije Zoran Đorđević, predstavnici Ambasade Ruske Federacije u Srbiji, Privredne komore Moskve, Rossotrudničestva, Državne dume Ruske Federacije, predsjednici Asocijacije studenata i diplomaca sovjetskih/ruskih univerziteta Srbije Radmila Tonković i Branimir Nešić.

Ruski univerziteti predstavili su svoje obrazovne programe, programe za razmjenu studenata i ljetnje škole, međunarodne akcije i projekte. Doc. dr Višnja Višnjevac predstavila je Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Katedru za rusistiku i Centar za ruske studije, ali je istovremeno najavila i novi program Katedre za rusistiku pod nazivom Ruski jezik i književnost i međunarodni politički odnosi, istakavaši da je ovaj program jednistven u čitavom regionu.

Na forumu je svoj program predstavio i Ruski univerzitet družbe naroda sa kojim je Univerzitet u Istočnom Sarajevu potpisao sporazum o saradnji.

Forumu je prisustvovao i direktor Ruske humanitarne misije Aleksej Polkovnikov, sa kojom Filozofski fakultet UIS-a uspješno sarađuje.

Učesnici su u konstruktivnim razgovorima razmijenili iskustva radi što čvršće saradnje, a istaknuta su i pitanja statusa ruskog jezika u osnovnim i srednjim školama.

Na Forumu su govorili predstavnici Poljske, Češke, Slovačke, Slovenije, Republike Srpske, Reblike Srbije, Libana i drugih zemalja.