Почела радионица “Како покренути властити бизнис?”

На Палама је данас на Економском факултету Универзитета у Источном Сарајеву (УИС) почела тродневна радионица о теми “Како покренути властити бизнис?”, организована у оквиру активности Студентског предузетничког инкубатора.

Стручни сарадник за предузетништво у Студентском инкубатору Бојана Турунташ рекла је да је радионица намијењена учесницима предузетничког инкубатора, студентима првог и другог циклуса студија Економског факултета, као и свим заинтересованим лицима.

Она је навела да ће полазници тродневне радионице имати прилику да стекну корисна знања и вјештине о дефинисању тржишта, конкуренцији, планирању буџета, као и да чују информације које им могу помоћи приликом покретања властитог бизниса.

Турунташева, која је и маркетинг менаџер у предузећу “Турунташ” у Источном Сарајеву, рекла је да су данас реализоване теме “Анализа пословне идеје”, “Финансирање бизнис-плана” и “Профилисање пословне идеје”.

Она је истакла да сваки појединац има неку идеју чиме би хтио да се бави, али да је потребно да буде реалан, да испита тржиште и његове потребе, те анализира изводљивост идеје и друге факторе попут финансија.

“Имамо око 30 чланова студентског инкубатора, а послујемо свега четири мјесеца. Већ имамо 10 регистрованих фирми и то нису само студенти који вјерују у нас, него и фирме које су на тржишту и које су препознале да је то што Економски факултет ради заиста добро”, нагласила је Турунташева.

Један од учесника данашње радионице Гордана Церовина, која је бивши студент Економског факултета на Палама, каже да јој је част што учествује на једној овако важној радионици за предузетнике.

“Ја сам млади предузетник, имам агенцију `Цера груп` из Источног Сарајева која се бави пружањем рачуноводствених услуга. Економски факултет и студентски предузетнички инкубатор ми је пружио могућност да развијем своју пословну идеју и бизнис-план, те да научим шта су шансе и ризици за послове”, наводи Церовина.

Церовина је позвала све заинтересоване, који имају било какву идеју за развијање пословног плана, без обзира да ли су сигурни да ли је она добра или не, да се прикључе инкубатору и заједно са стручним лицима развијају идеју и окушају се у предузетништву.

Радионица ће бити настављена сутра и у понедјељак, 10. јуна, обрадом теме “Облик привредног друштва”, након чега ће бити ријечи о пореским пројекцијама стартапа, те, на крају радионице, о искуствима предузетника.

Извор: Новинска агенција СРНА