Počela radionica “Kako pokrenuti vlastiti biznis?”

Na Palama je danas na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu (UIS) počela trodnevna radionica o temi “Kako pokrenuti vlastiti biznis?”, organizovana u okviru aktivnosti Studentskog preduzetničkog inkubatora.

Stručni saradnik za preduzetništvo u Studentskom inkubatoru Bojana Turuntaš rekla je da je radionica namijenjena učesnicima preduzetničkog inkubatora, studentima prvog i drugog ciklusa studija Ekonomskog fakulteta, kao i svim zainteresovanim licima.

Ona je navela da će polaznici trodnevne radionice imati priliku da steknu korisna znanja i vještine o definisanju tržišta, konkurenciji, planiranju budžeta, kao i da čuju informacije koje im mogu pomoći prilikom pokretanja vlastitog biznisa.

Turuntaševa, koja je i marketing menadžer u preduzeću “Turuntaš” u Istočnom Sarajevu, rekla je da su danas realizovane teme “Analiza poslovne ideje”, “Finansiranje biznis-plana” i “Profilisanje poslovne ideje”.

Ona je istakla da svaki pojedinac ima neku ideju čime bi htio da se bavi, ali da je potrebno da bude realan, da ispita tržište i njegove potrebe, te analizira izvodljivost ideje i druge faktore poput finansija.

“Imamo oko 30 članova studentskog inkubatora, a poslujemo svega četiri mjeseca. Već imamo 10 registrovanih firmi i to nisu samo studenti koji vjeruju u nas, nego i firme koje su na tržištu i koje su prepoznale da je to što Ekonomski fakultet radi zaista dobro”, naglasila je Turuntaševa.

Jedan od učesnika današnje radionice Gordana Cerovina, koja je bivši student Ekonomskog fakulteta na Palama, kaže da joj je čast što učestvuje na jednoj ovako važnoj radionici za preduzetnike.

“Ja sam mladi preduzetnik, imam agenciju `Cera grup` iz Istočnog Sarajeva koja se bavi pružanjem računovodstvenih usluga. Ekonomski fakultet i studentski preduzetnički inkubator mi je pružio mogućnost da razvijem svoju poslovnu ideju i biznis-plan, te da naučim šta su šanse i rizici za poslove”, navodi Cerovina.

Cerovina je pozvala sve zainteresovane, koji imaju bilo kakvu ideju za razvijanje poslovnog plana, bez obzira da li su sigurni da li je ona dobra ili ne, da se priključe inkubatoru i zajedno sa stručnim licima razvijaju ideju i okušaju se u preduzetništvu.

Radionica će biti nastavljena sutra i u ponedjeljak, 10. juna, obradom teme “Oblik privrednog društva”, nakon čega će biti riječi o poreskim projekcijama startapa, te, na kraju radionice, o iskustvima preduzetnika.

Izvor: Novinska agencija SRNA