Студенти и професори у акцији добровољног даривања крви

Студенти и професори четири факултета у Бијељини који су чланице Универзитета у Источном Сарајеву (УИС) организовали су у понедјељак, 27. маја, акцију добровољног давања крви, да би указали на важност принципа солидарности у друштву.

Декан Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Горан Марковић рекао је новинарима да Универзитет не треба да буде само образовна установа, него и активан учесник у друштвеним процесима, да његује разноврсне друштвене активности, међу којима је оваква хумана акција.

“На тај начин шаљемо поруку студентима, запосленима и цјелокупној јавности да би идеја солидарности требало да буде једна од основних идеја на којима наше друштво почива и настојимо да на овај начин ту идеју проширимо и усадимо у срца и мисли и наших студената и грађана”, истакао је Марковић.

Указујући на значај хуманизма и солидарности, Марковић је рекао да студенте не треба учити само ономе што је предмет изучавања на факултетима, него и да буду солидарни, корисни и активни грађани друштва.

Према његовим ријечима, акцији у Бијељини одазвали су се студенти и запослени Правног, Пољопривредног, Педагошког и Факултета пословне економије из састава Универзитета у Источном Сарајеву.

Декан Педагошког факултета у Бијељини Далибор Стевић рекао је новинарима да ова заједничка акција четири факултета шаље поруку да људи треба да буду професионалци у својим областима, али прије свега добри и хумани.

Према његовим ријечима, то се посебно односи на студенте Педагошког факултета који ће у будућности одгајати нове генерације.

Доктор Драгана Војновић из бијељинске Службе за трансфузију истакла је да је давалаштво на овом простору врло развијено и да се посебно радују подмлађивању давалаштва и подизању свијести о хуманости давања крви.

Акција добровољног давања крви одржана је у Центру за високо образовање у Бијељини.

Извор: Новинска агенција СРНА