Studenti i profesori u akciji dobrovoljnog darivanja krvi

Studenti i profesori četiri fakulteta u Bijeljini koji su članice Univerziteta u Istočnom Sarajevu (UIS) organizovali su u ponedjeljak, 27. maja, akciju dobrovoljnog davanja krvi, da bi ukazali na važnost principa solidarnosti u društvu.

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Goran Marković rekao je novinarima da Univerzitet ne treba da bude samo obrazovna ustanova, nego i aktivan učesnik u društvenim procesima, da njeguje raznovrsne društvene aktivnosti, među kojima je ovakva humana akcija.

“Na taj način šaljemo poruku studentima, zaposlenima i cjelokupnoj javnosti da bi ideja solidarnosti trebalo da bude jedna od osnovnih ideja na kojima naše društvo počiva i nastojimo da na ovaj način tu ideju proširimo i usadimo u srca i misli i naših studenata i građana”, istakao je Marković.

Ukazujući na značaj humanizma i solidarnosti, Marković je rekao da studente ne treba učiti samo onome što je predmet izučavanja na fakultetima, nego i da budu solidarni, korisni i aktivni građani društva.

Prema njegovim riječima, akciji u Bijeljini odazvali su se studenti i zaposleni Pravnog, Poljoprivrednog, Pedagoškog i Fakulteta poslovne ekonomije iz sastava Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Dekan Pedagoškog fakulteta u Bijeljini Dalibor Stević rekao je novinarima da ova zajednička akcija četiri fakulteta šalje poruku da ljudi treba da budu profesionalci u svojim oblastima, ali prije svega dobri i humani.

Prema njegovim riječima, to se posebno odnosi na studente Pedagoškog fakulteta koji će u budućnosti odgajati nove generacije.

Doktor Dragana Vojnović iz bijeljinske Službe za transfuziju istakla je da je davalaštvo na ovom prostoru vrlo razvijeno i da se posebno raduju podmlađivanju davalaštva i podizanju svijesti o humanosti davanja krvi.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi održana je u Centru za visoko obrazovanje u Bijeljini.

Izvor: Novinska agencija SRNA