Обиљежен Дан и крсна слава Филозофског факултета

Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву (УИС) у уторак, 21. маја, свечено је обиљежио Дан и крсну славу ове високошколске установе – Светог Јована Богослова, а обред ломљења славског колача предводио је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

Митрополит Хризостом честитао је декану, свим запосленима и студентима крсну славу Светог Јована Богослова и поручио им да се радује што су баш њега изабрали као небеског заштитника.

Декан Филозофског факултета на Палама проф. др Драга Мастиловић изјавио је да је ломљење славског колача завршни чин у оквиру манифестације „Дани Филозофског факултета“, која је почела у четвртак, 16. маја.

„У петак смо имали промоцију 265 студената првог и другог циклуса студија и два магистра наука. Очекујемо ове године повећан упис студената у нову академску годину, с обзиром на то да смо на разне начине промовисали Факултет“, изјавио је декан Мастиловић новинарима.

Он је изразио наду да ће будући студенти, матуранти у Републици Српској препознати Филозофски факултет као институцију високог ранга, мјесто гдје се може стећи знање широког спектра, друштвено-хуманистичких и природно-математичких наука, као и мјесто које се брине и за демографски, привредни, културни, образовни и научни развој овог дијела Српске.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић честитао је декану, професорима и студентима славу Факултета, те истакао да је ова високошколска установа јако важна за Универзитет и овај град.

Вуковић је навео да је на Филозофском факултету највећи број студијских програма, највећи број студената, те да окупља највећи дио академске заједнице Универзитета у Источном Сарајеву.

Он је рекао да посебно тежину имају студијски програми који чувају како српски језик тако и друге важне ствари за српски народ у Републици Српској.

„Похвално је истаћи активизам студената овога факултета који су увијек при руци јавним институцијама када је ријеч о обиљежавању одређених догађаја. Важна је била њихова подршка током обиљежавања Егзодуса сарајевских Срба, као и за обиљежавање 9. маја – Дана побједе над фашизмом“, нагласио је Вуковић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић честитао је славу Филозофском факултету, свим запосленима и студентима, истичући да оним што су они урадили претходних година Универзитет у Источном Сарајеву може да се поноси.

„Филозофски факултет је, на одређен начин, носилац културних збивања. Синоћ смо присуствовали свечаној академији поводом 800 година аутокефалности Српске православне цркве коју су организовали студенти овог факултета. То даје Палама и граду Источно Сарајево посебну ноту“, истакао је Југовић.

Манифестација „Дани Филозофског факултета“ завршена је синоћ јавном трибином о теми „Битка на Кошарама 1999. године“.

Извор: Новинска агенција СРНА