Obilježen Dan i krsna slava Filozofskog fakulteta

Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu (UIS) u utorak, 21. maja, svečeno je obilježio Dan i krsnu slavu ove visokoškolske ustanove – Svetog Jovana Bogoslova, a obred lomljenja slavskog kolača predvodio je NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Mitropolit Hrizostom čestitao je dekanu, svim zaposlenima i studentima krsnu slavu Svetog Jovana Bogoslova i poručio im da se raduje što su baš njega izabrali kao nebeskog zaštitnika.

Dekan Filozofskog fakulteta na Palama prof. dr Draga Mastilović izjavio je da je lomljenje slavskog kolača završni čin u okviru manifestacije “Dani Filozofskog fakulteta”, koja je počela u četvrtak, 16. maja.

“U petak smo imali promociju 265 studenata prvog i drugog ciklusa studija i dva magistra nauka. Očekujemo ove godine povećan upis studenata u novu akademsku godinu, s obzirom na to da smo na razne načine promovisali Fakultet”, izjavio je dekan Mastilović novinarima.

On je izrazio nadu da će budući studenti, maturanti u Republici Srpskoj prepoznati Filozofski fakultet kao instituciju visokog ranga, mjesto gdje se može steći znanje širokog spektra, društveno-humanističkih i prirodno-matematičkih nauka, kao i mjesto koje se brine i za demografski, privredni, kulturni, obrazovni i naučni razvoj ovog dijela Srpske.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković čestitao je dekanu, profesorima i studentima slavu Fakulteta, te istakao da je ova visokoškolska ustanova jako važna za Univerzitet i ovaj grad.

Vuković je naveo da je na Filozofskom fakultetu najveći broj studijskih programa, najveći broj studenata, te da okuplja najveći dio akademske zajednice Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

On je rekao da posebno težinu imaju studijski programi koji čuvaju kako srpski jezik tako i druge važne stvari za srpski narod u Republici Srpskoj.

“Pohvalno je istaći aktivizam studenata ovoga fakulteta koji su uvijek pri ruci javnim institucijama kada je riječ o obilježavanju određenih događaja. Važna je bila njihova podrška tokom obilježavanja Egzodusa sarajevskih Srba, kao i za obilježavanje 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom”, naglasio je Vuković.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović čestitao je slavu Filozofskom fakultetu, svim zaposlenima i studentima, ističući da onim što su oni uradili prethodnih godina Univerzitet u Istočnom Sarajevu može da se ponosi.

“Filozofski fakultet je, na određen način, nosilac kulturnih zbivanja. Sinoć smo prisustvovali svečanoj akademiji povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve koju su organizovali studenti ovog fakulteta. To daje Palama i gradu Istočno Sarajevo posebnu notu”, istakao je Jugović.

Manifestacija “Dani Filozofskog fakulteta” završena je sinoć javnom tribinom o temi “Bitka na Košarama 1999. godine”.

Izvor: Novinska agencija SRNA