Отворен научни скуп “Наука и стварност”

На Филозофском факултету на Палама 18. маја почео је научни скуп “Наука и стварност” који је окупио више од 120 учесника из земље и иностранства.

Теме скупа су “Филозофија, образовање и смисао модерне културе”, “Српска православна црква од аутокефалности до савремености”, “Савремени приступи педагошкој теорији и пракси”, “Савремене друштвене промјене, проблеми и перпективе”, “Истраживање језика и корпусна лингвистика”, “Комуникација и стварност”, “Књижевност и стварност” и друге.

Професор Огњен Куртеш из организационог одбора научног скупа рекао је да су присутни учесници из БиХ, Србије, Црне Горе, те да ове године имају више међународних учесника.

Представник Универзитета “Алба Јулија” из Румуније Теодора Попеску каже да јој је велика част што учествује на овогодишњем научном скупу који организује Филозофски факултет и да два факултета имају одличну међусобну сарадњу у посљедње три године.

“Учествујемо заједно на многим значајним скуповима и заједно објављујемо радове у научним и стручним публикацијама”, рекла је Попеску, која жели да се заједничка сарадња настави и у будућности.

Професор са Филозофског факултета у Нишу Јасмина Петровић рекла је да је скуп одлично организован, да се обрађују важна научна питања, а она се представила са радом на тему “Социјалне неједнакости у високом образовању у Србији”.

Научни скуп “Наука и стварност” организован је у оквиру обиљежавања Дана Филозофског факултета, који је почео у четвртак, 16. маја, промоцијом књиге “Ми знамо судбу – антологија српског пјесништва о националном страдању у 20. вијеку”. Скуп ће трајати до уторка, 21. маја.

Извор: Новинска агенција СРНА